Paranoia lui Putin: Frica, ura şi trucurile din interiorul Kremlinului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pentru mulţi occidentali, politica rusă a devenit sinonim cu preşedintele misterios Vladimir Putin, care dispare din peisaj cu săptămânile, fără niciun fel de explicaţie.

Dar Putin nu lucrează singur. La fel ca majoritatea liderilor mondiali, preşedintele rus are o reţea de aliaţi în jurul sau – aliaţi care îl şi susţin, îl şi trădează, se arată în noua carte a jurnalistului rus şi activistului de opoziţie Mikhail Zygar, relatează The Guardian.

El a fost redactorul şef al trustului de presă Dozhdi, ale cărui posturi TV sunt printre singurele televiziuni independente care au mai rămas în Rusia. A petrecut ani la rând intervievând zeci de surse din interiorul Kremlinului şi a adunat informaţiile în cartea sa, All the Kremlin’s Men (Toţi oamenii Kremlinului), care conturează un tablou convingător al politicii ruse, un loc învăluit în conspiraţii, unde „cea mai mare infracţiune este să nu fii loial”.

Disputele din jurul operaţiunii militare din Siria şi implicarea în conflictul din Ucraina au dus la tensiuni ca pe vremea Războiului Rece între Rusia şi Occident, însă Putin rămâne foarte apreciat la el în ţară şi se pregăteşte să candideze din nou la preşedinţie în 2018.

Mikhail Zygar a vorbit cu jurnaliştii The Guardian despre cele mai importante descoperiri ale sale din interiorul Kremlinului.

Campania publicitară pentru Jocurile Olimpice de Iarnă

O sursă din interiorul Kremlinului intervievată de Zygar a dezvăluit că Putin a avut iniţial rezerve cu privire la organizarea – care a costat miliarde de dolari – a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci din 2014.

Pentru a-l convinge, consilierul său pe comunicare şi purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Pescov, ar fi aranjat să fie realizată o campanie publicitară înainte de JO, cu panouri de-a lungul autostrăzii pe care Puţin vine la Moscova.

Au fost realizate şi reclame pentru radio, care au fost difuzate când se ştia că Putin va ascultă radio în maşina sa.

Când Zygar l-a întrebat pe Peskov dacă este adevărat că s-a implicat în acest mod în campania publicitară, oficialul de la Kremlin nu a negat, adăugând că „uneori trebuie să te foloseşti şi de trucuri”.

În cele din urmă, Vladimir Putin a susţinut organizarea Jocurilor Olimpice, care a costat circa 50 de miliarde de dolari.

House of Cards = politica occidentală

În cartea lui Zygar apar câteva surse din interiorul guvernului care spun că Putin este atât de convins că trădarea şi jocurile politice din House of Cards sunt că o oglindă pentru politica occidentală, încât şi-a pus subordonaţii să urmărească serialul.
Zygar susţine că, pentru Putin, protagonistul Frank Underwood „reprezintă politicianul tipic american” şi de aceea preferă să susţină personaje precum fostul premier al Italiei Silvio Berlusconi sau candidatul la preşedinţia SUA Donald Trump, care sunt mai practici şi mai cinici.

Crimeea s-a întâmplat în mod neaşteptat

Anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia nu a fost parte a unei strategii pe termen lung de a „recupera” peninsula, ci toată povestea s-a întâmplat în trei luni.

„Nimeni nu era pregătit pentru asta, nimeni nu s-a aşteptat, deci a fost o surpriză pentru publicul rus, care anterior nu avea nicio dorinţa de (anexare – n.red.) a Crimeii”, arată Zygar.

Paranoia lui Putin

Putin şi oamenii din spatele său, inclusiv şeful consiliului de securitate Nikolai Patrusev şi ofiţerul de informaţii Boris Ratnikov, cred în totalitate în propaganda lor, şi anume că Statele Unite sunt croite să distrugă Rusia, menţionează Zygar.

Jurnalistul da exemplu episodul în care Patrusev, unul dintre cei mai importanţi consilieri ai preşedintelui, a acordat un interviu unui ziar central în care a spus că SUA sunt „invidioase pe resursele naturale ale Rusiei”. Sursa lui? Un medium din KGB care pretindea că a citit gândurile fostului secretar de stat american Madeleine Albright.

Ucraina, lăsată cu un conflict îngheţat

Principalul scop al Rusiei în Ucraina este să lase totul aşa cum este, potrivit unei surse din cercul de apropiaţi al lui Vladislav Surkov, principalul consilier al lui Putin în ceea ce priveşte ţară vecină.
Pe baza informaţiilor adunate de Zygar, se pare că estul separatist al ţării va fi lăsat „într-un fel de conflict îngheţat”, mai degrabă decât să se dezvolte economic.

Secretul din spatele fotografiei din lacul siberian

Putin şi-a construit o imagine de macho de-a lungul anilor, iar cele mai cunoscute momente sunt cele în care preşedintele rus a apărut la bustul gol călărind un cal şi înotând într-un lac siberian.

Zygar precizează că ideea din spatele acelor fotografii era că publicului rus să i se arate că Putin este „tânăr, energic şi activ…un bărbat adevărat”.

Ce nu se spune este că Putin a trebuit să înoate în lacul rece de trei ori până când a ieşit fotografia, se arată în cartea jurnalistului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...