Până la finele lui noiembrie ar putea fi organizată o nouă rundă de negocieri în formatul „5+2”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O nouă rundă de negocieri în formatul „5+2” ar putea avea loc până la sfârșitul lunii noiembrie. Despre aceasta s-a discutat în cadrul unei întrevederi dintre prim-ministrul Pavel Filip şi reprezentanţii mediatorilor şi observatorilor din formatul „5+2” în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Părţile au trecut în revistă ultimele evoluţii privind negocierile în formatul „5+2” în contextul pregătirilor pentru Reuniunea ministerială a OSCE de la Viena.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, participanții la dialog au constatat că există premise reale pentru convocarea până la sfârșitul lunii noiembrie curent a unei noi reuniuni în formatul „5+2”. În cadrul acesteia urmează să fie actualizată agenda de negocieri.

O chestiune în rezolvarea căreia s-a avansat mult este deschiderea, în timpul apropiat, a podului de la Gura Bîcului. De asemenea, au fost înregistrate progrese şi în ce priveşte apostilarea diplomelor emise de instituțiile de învățământ din regiunea transnistreană. „Este în interesul nostru ca elevii din această regiune să-și poată continua studiile oriunde vor ei, inclusiv în Uniunea Europeană”, a menţionat Pavel Filip.

Părțile s-au referit, de asemenea, la evoluțiile privind înregistrarea automobilelor din regiunea transnistreană, asigurarea conexiunii telefonice dintre cele două maluri ale râului Nistru, precum și transportarea produselor și mărfurilor pe calea ferată prin regiunea transnistreană.

Prioritare pentru agenda de negocieri rămân a fi şi subiectele ce ţin de buna funcţionare a școlilor cu predare în baza grafiei latine, accesul fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole situate după traseul Tiraspol – Râbnița şi eliminarea obstacolelor în calea liberei circulații a persoanelor, bunurilor și serviciilor între cele două maluri ale Nistrului.

În procesul de negocieri în formatul „5+2” a diferendului transnistrean, în calitate de mediatori și observatori, sunt implicați reprezentanți ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa(OSCE), ai Federației Ruse, ai Ucrainei, ai Statelor Unite ale Americii și ai Uniunii Europene.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...