Oligarhii ruși cumpără masiv proprietăți în Toscana, ca să-și salveze banii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Teama de sancțiuni și instabilitatea politică provocată de intervenția Rusiei în Ucraina a adus o avalanșă de bani în regiunea italiană Toscana. Milionarii ruși au cumpărat aproximativ 60% din proprietățile de lux locale, potrivit agențiilor imobiliare din zonă.

Oligarhii ruși au colonizat litoralul micului oraș Forte dei Marni din Toscana de ani de zile, cumpărând vilele bogaților industriași din Milano și umplând străzile înguste cu mașini Ferrari. Însă acum, motivați de criza din Ucraina, milionarii din Moscova au accelerat goana după proprietăți în Toscana, pătrunzând și în interiorul regiunii, scrie The Telegraph.

Vilele din jurul orașului Lucca, aflat la aproximativ 25 de kilometri depărtare de mare, au devenit ținta cumpărătorilor, a declarat agentul imobiliar Dimitri Corti, care se ocupă de marile proprietăți din zonă.

Cumpărătorii ruși au făcut oferte pentru superba Villa Paolina, o clădire din secolul 17 unde a stat cândva sora împăratului Napoleon, Pauline Bonaparte. „Interesul pentru zona Lucca e în creștere, iar 6 din 10 clienți sunt din Rusia și fosta Uniune Sovietică”, a spus Corti.

Agentul crede că instabilitatea politică din estul Europei e una din cauzele interesului pentru proprietăți. „Un ucrainean care a venit aici pentru o vacanță de o lună și-a lăsat familia aici când s-a întors și acum caută o casă”, spune Corti.

Când au venit pentru prima oară în Italia în urmă cu 20 de ani, rușii erau ridiculizați de localnici pentru prostul lor gust, pentru că își cumpărau haine de blană în luna august și insistau să bea vinuri roșii grele de Toscana în combinație cu preparatele din peste. Dar Corti crede că faptul că acum își caută proprietăți în interior este legată de un apetit cultural în creștere.

„Acum își trimit copiii la școală în Londra și New York, și își dau seamă că Lucca este plin de vile fascinante din secolul 19″, adaugă Corti. „În urmă cu 20 de ani, rușii găseau magazine la Forte dei Marni pe care nu le aveau acasă, dar acum au Gucci la Moscova. Există o schimbare de generații, iar rușii spun acum că vor să evite zonele cu prea mulți ruși”, explică Dimitri Corti.

Lucca, locul de naștere a compozitorului Giacomo Puccini, se mândrește cu o piață centrală construită pe ruinele unui amfiteatru roman și grădini renascentiste pline de arbori unde localnicii se plimbă pe bicicletă.

Prețurile caselor cresc pe măsură ce străinii intră pe piață, dar Corti spune că acestea sunt încă mici după standardul rusesc. „Poți găsi o vilă de țară cu piscină, fresce și o grădină mare pentru 4-5 milioane de euro, același preț pe care îl dai pentru o vilă simplă din anii ’70 în Forte dei Marni”, încheie el.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...