(OFICIAL) UE amână ajutorul de 100 de milioane de euro: „Nu am putut ignora ce fac partidele de la guvernare și președintele Moldovei”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aprobarea finală a ajutorului macro-financiar european pentru Republica Moldova, de 100 de milioane de euro, a fost amânată. Decizia finală urma să fie luată pe 18 mai, dar Parlamentul European a decis să ia o pauză de cel puțin o lună.

„Parlamentul era pe punctul de a aproba discuțiile tri-partite cu Consiliul European și Comisia Europeană de a acorda Republicii Moldova o asistență macro-financiară de circa 100 de milioane de euro, compusă dintr-un credit și un grant, un aranjament cu condiții extrem de avantajoase, dar nu am putut ignora ce se întâmplă în Moldova. Pe lângă criteriile macro-financiare, analize și rezultate, Parlamentul European privește în acest moment mult mai atent situația politică din Moldova, cele mai recente decizii ale partidelor de la guvernare, și ale președintelui Republica Moldova”, a declara europarlamentarul Petras Auštrevičius pentru Europa Liberă.

„Am ajuns la concluzia că dacă în acest moment aprobăm începerea discuțiilor, aprobăm implicit acordarea ajutorului macro-financiar și sprijinim astfel strategia actuală a partidelor de la guvernare care ilustrează „statul capturat”. Suntem din ce în ce mai îngrijorați de transparența deciziilor, de direcția evoluției politice, așa că sunt convins că am luat decizia potrivită la momentul potrivit”, a mai spus oficialul european.

Mai mult, Republica Moldova ar putea rămâne până la urmă fără acest ajutor, în condiţiile în care deja aproape o sută de europarlamentari au semnat pentru revizuirea mandatului pe care Parlamentul European l-a obţinut în cadrul negocierii împrumutului.

Acesta spune că europenii sunt îngrijorați de evoluția mai multor lucruri în Republica Moldova și că în țara noastră sunt probleme mult mai complicate care ar trebui rezolvate decât schimbarea sistemului electoral.

„În primul rând, …concentrarea mediilor într-o serie de concerne; două dintre ele controlează peste 85% din piața de reclamă. În al doilea rând, suntem îngrijorați de lipsa de transparență a deciziilor luate în domeniul justiției, de exemplu valul de arestări din ultimul timp care par mai degrabă motivate politic. Ultima noastră obiecție este legată de decizia foarte grăbită și nemotivată a coaliției de guvernământ de a forța schimbarea sistemului electoral, o schimbare „revoluționară”, […] care ridică însă o mulțime de semen de întrebare: de ce acum, de ce așa de grăbit și pentru ce motiv ? În acest moment, în Moldova sunt probleme mult mai complicate care ar trebui rezolvate decât schimbarea sistemului electoral”, spune europarlamentarul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...