Octavian Armașu: „Statul va pune mâna pe averile celor care se fac vinovați de furtul miliardului. Între timp, oamenii întorc banii”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, dă asigurări că instituția pe care o conduce va depune toate eforturile pentru a găsi resurse financiare care să acopere datoria creată de furtul miliardului de dolari, în mare parte oficialii bazându-se pe averile care urmează a fi confiscate de la cei implicați în acest furt sau spălare de bani. Cum și când se va întâmpla asta ministrul nu știe.

Armașu evită să aprecieze gestul fostelor Guverne prin care s-au acordat garanțiile de stat pentru cele trei bănci devalizate – Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, iar ulterior acestea au fost puse pe umerii oamenilor.

„Iarăși o să chem cetățenii să ne înarmăm cu puțină răbdare. Noi suntem în așteptarea unor evenimente în viitor, care ne vor ajuta să obținem anumite mijloace pentru a acoperi această datorie care și-a format-o statul față de Banca Națională. Noi am fost nevoiți să facem lucrul acesta. Deci, eu n-o să mă apuc să judec cum a fost luată decizia atunci în 2013-2014, că așa trebuia să fie garanția, că trebuia să fie mai mică, au fost mai multe discuții. Când am preluat eu mandatul, deja era formată iată așa o obligație a statului, care ne-a ajutat să păstrăm încrederea cetățenilor în bănci, și astăzi cetățenii țin banii în bănci. Acum, statul și-a asumat această obligațiune, deci, noi am emis valori imobiliare de stat pe care trebuie să le deservim timp de 25 de ani.”, spune ministrul.

Deși cetățenii vor trebui să întoarcă banii într-o perioadă de 25 de ani, Armașu dă asigurări că statul este antrenat în recuperarea banilor, în mare parte, prin confiscarea averilor celor implicați în fraudă.

„Acum, statul și-a asumat această obligațiune, deci, noi am emis valori imobiliare de stat pe care trebuie să le deservim timp de 25 de ani. Vreau să asigur toată lumea că noi depunem toate eforturile ca, pe de o parte, să găsim surse prin care să acoperim această datorie, fără ca să punem o povară suplimentară pe bugetul statului, adică alte surse, cum ar fi prin banii de la lichidarea băncilor, prin faptul că statul va pune mâna pe averile celor care sunt vinovați sau de spălarea banilor sau de furtul acelui miliard și în felul acesta să diminuăm acest impact asupra propriu-zis a bugetului de stat”, declară Armașu într-un interviu pentru Europa Liberă.

În context, ministrul amintește de raportul de investigație Kroll 2, care arată că beneficiarul final al banilor a fost primarul de Orhei, Ilan Shor, și anunță că autoritățile urmează a intra în faza propriu-zis de recuperare a banilor, pentru asta fiind deja creată Agenția de Recuperare a Bunurilor.

Întrebat dacă este adevărat că niciun ban nu a fost recuperat, Armașu a evitat să dea un răspuns concret la întrebare, declarând că „practic, acum urmează să fie acțiuni prin instanțe internaționale, prin instanțe din diferite jurisdicții, să punem mâna pe banii care au lăsat urme, pentru că urmele astea le-a colectat compania Kroll”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...