Occidentul pregătește o „bombă nucleară economică” pentru Rusia

Occidentul pregătește o „bombă nucleară economică” pentru Rusia

Statele occidentale au în arsenalul lor o armă extrem de puternică pentru a face presiuni la adresa Federaţiei Ruse, armă care ar putea avea efectul unei „bombe economice nucleare”, informează postul de televiziune polonez TVN Bis.

„În arsenalul de arme economice pe care Occidentul le-ar putea folosi împotriva Rusiei există un mijloc pe care economiştii îl aseamănă cu lansarea unei bombe nucleare. Această armă este excluderea din sistemul SWIFT – reţeaua internaţională pentru schimb de informaţii între bănci şi instituţii financiare”, subliniază postul de televiziune, amintind că acest lucru a fost propus recent de publicaţia britanică The Guardian.

Eficienţa acestei „arme” a fost demonstrată prin utilizarea ei la adresa Iranului, care a fost nevoit după aceasta să accepte negocieri cu Occidentul pe marginea programului său nuclear.

TVN Bis este de părere că, în cazul Rusiei, utilizarea respectivei arme ar avea urmări catastrofale pentru această ţară, deoarece ar face imposibile operaţiunile bancare internaţionale, iar sistemul financiar rusesc ar fi cufundat în haos.

SWIFT realizează zilnic circa 15.000 de operaţiuni, iar rulajul zilnic este de aproximativ 6 trilioane de dolari. În prezent, această organizaţie reuneşte peste 8.000 de instituţii financiare din întreaga lume. În Rusia, de sistemul SWIFT se folosesc 600 de instituţii financiare şi bănci.

Posibila excludere a Rusiei din SWIFT se discută încă din vara anului 2014, când Rusia, după anexarea Crimeei, a continuat destabilizările în estul Ucrainei. Totuși, Occidentul se abține de la această măsura, care ar paraliza întregul sistem bancar rusesc.

0