Obama către Putin: Rusia va plăti dacă va continua calea destabilizării Ucrainei

by Genko Genko

Președintele american Barack Obama l-a avertizat pe omologul său rus, Vladimir Putin, că pentru Rusia vor urma consecințe grave în cazul în care vor continua destabilizările din estul Ucrainei, se arată într-un comunicat al Casei Albe

Cei doi șefi de stat au purtat o discuției telefonică, la solicitarea Moscovei, în care a fost abordat subiectul crizei din Ucraina.

„Preşedintele şi-a exprimat profunda îngrijorare faţă de sprijinul acordat de către Guvernul rus acţiunilor separatiste armate proruse care ameninţă să submineze şi să destabilizeze Guvernul Ucrainei”, a anunţat Casa Albă într-un comunicat.

Obama a subliniat de asemenea necesitatea ca „toate forţele (armate) neregulate prezente în ţară să depună armele” şi l-a îndemnat pe Putin să „facă uz de influenţa sa asupra grupurilor proruse pentru a le convinge să părăsească clădirile pe care le ocupă” în Ucraina şi „să depună armele”, precizează comunicatul Casei Albe.

Totodată, șeful statului american a semnalat că, în pofida „retoricii” autorităţilor ruse, „Guvernul Ucrainei a dat dovadă de o reţinere remarcabilă”.

În cele din urmă, Obama a apreciat că „izolarea în creştere a Rusiei pe plan politic şi pe plan economic este rezultatul acţiunilor sale în Ucraina şi a subliniat că Rusia va plăti, cu siguranţă, şi mai mult dacă va continua” această cale.

Comunicatul Casei Albe vine în urma unui alt comunicat, emis de Kremlin, în care Mosocova a calificat ”îngrijorările peședintelui american în legătură cu așa-zisele ingerințe ruse drept bazate pe informații nefondate”.

Citește și: Discuție telefonică încinsă între Putin și Obama; acuze dure în adresa Casei Albe

CITIȚI ȘI...