„O rușine imensă pentru UE”; Cum s-a ratat acordul cu Canada din cauza unei regiuni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În timp ce toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene susțin Acordul Economic și Comercial dintre UE și Canada (CETA), o mică regiune, Valonia, se opune vehement și chiar are puterea de a da peste cap tot ce s-a negociat în ultimii cinci ani.

Cei care stau la masa negocierilor susțin că situația este rușinoasă pentru Uniunea Europeană, care a ajuns într-un impas neașteptat, scrie Daily Express.

Belgia are nevoie de aprobările tuturor parlamentelor sale regionale, cinci la număr, pentru a lua astfel de decizii, iar cel valon a respins definitiv, luni, ultimatumul dat de UE.

„Suntem de râsul întregii lumi. Este rău pentru Valonia, pentru Flandra, pentru Belgia, pentru Europa, pentru întreaga lume”, declara luni seara ministrul-președinte al guvernului regional flamand, Geert Bourgeois.

Oficialii de la Bruxelles sunt disperați să găsească o soluție la această problemă, pe care un expert a catalogat-o marți ca fiind „o rușine continuă pentru UE”.

Stephen Booth de la think-thank-ul Open Europe susține că „va exista o frustrare din partea Canadei și, firește, alte state membre UE sunt din ce în ce mai nemulțumite că acordul este blocat de un parlament regional”.

„O nebunie”

De asemenea, Christoph Leitl de la Chamber Platform a spus că tot ce se întâmplă acum în UE este „o nebunie”, în contextul în care acordul CETA ar aduce celor două părți câștiguri de 19 miliarde de euro anual, după cum au estimat susținătorii parteneriatului.

„Dacă permitem unui parlament regional să blocheze un acord comercial care ar aduce beneficii întregii Uniuni Europene, unde ne duce asta?”, a continuat el.

La rândul său, comisarul european pentru Comerț, Cecilia Malmstrom, a arătat că trebuie să se ajungă la noi înțelegeri „într-o manieră în care nu este nevoie de ani pentru a fi ratificate, pentru că lucrurile se întâmplă foarte rapid într-o lume globalizată”.

„Trebuie să ne asigurăm că Comisia Europeană poate încheia din nou acorduri comerciale, aprobate democratic de propriile instituții ale UE. Nu avem nevoie ca 28 de state sau chiar regiuni să negocieze pe cont propriu pentru întregul bloc comunitar. Asta nu are nimic de-a face cu democrația”, a precizat și Daniel Caspary, membru al Comisiei pentru Comerț Internațional din Parlamentul European.

Iar dezamăgirea Canadei este mare. Chrystia Freeland, ministrul canadian al Comerțului, a plecat furioasă de la discuțiile de săptămâna trecută din Bruxelles, spunând că „pare evident pentru mine și pentru Canada că Uniunea Europeană nu este acum capabilă să ajungă la un acord internațional chiar și cu o țară care are aceleași valori precum cele europene, cum este Canada”.

„Canada este dezamăgită, dar cred că e imposibil”, a conchis ministrul de la Ottawa.

Ultimatum respins de Belgia

Amintim că Belgia a respins, luni seară, ultimatumul dat de UE și a anunțat că nu poate semna acordul CETA, din cauza că una dintre regiunile țării, Valonia, se opune. Totuși, UE a arătat că nu renunță la acord și ca nu va anula summit-ul de joi, în care ar fi trebuit semnat tratatul dintre Uniune și Canada.

„Credem, împreună cu Justin Trudeau (premierul canadian), că summit-ul de joi încă e posibil. Noi încurajăm toate părțile să găsească o soluție. Încă mai e timp”, a scris pe Twitter Donald Tusk, președintele Consiliului European.

Și România s-a opus inițial, pentru a obține la schimb o înțelegere cu Canada în privința termenului de ridicare a vizelor pentru români. Până la urmă, cele două părți s-au înțeles pentru termenul de 1 decembrie 2017, însă situația vizelor pentru români este acum incertă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...