O nouă ţară, mai aproape de negocierile pentru a deveni membră a UE; Ce șanse are şi când ar putea adera Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Consiliul de Stabilizare şi Asociere din cadrul Uniunii Europene a anunţat miercuri că Albania a înregistrat progrese semnificative în perspectiva negocierilor de aderare la Blocul comunitar, potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene. În cadrul celei de-a noua întruniri, Consiliul de Stabilizare şi Asociere a precizat că Albania „a progresat în vederea îndeplinirii criteriilor pentru aderare la UE şi, în ansamblu, progresul constant a fost înregistrat în cele cinci domenii prioritare pentru deschiderea negocierilor de aderare”.

Consiliul a mai notat că „în baza progresului privind îndeplinirea priorităţilor şi implementarea reformei din justiţie, în special reevaluarea judecătorilor şi a procurorilor, recomandăm deschiderea negocierilor de aderare cu Albania”.

Cu această ocazie, Consiliul de Stabilizare şi Asociere al UE a subliniat că „reforma judiciară rămâne esenţială pentru procesul de aderare a Albaniei la UE şi ar putea fi benefică pentru alte reforme”.

Blocul comunitar salută paşii făcuţi de către guvernul albanez în lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate, precum şi în privinţa drepturilor omului şi a protejării minorităţilor naţionale.

„Consiliul a confirmat faptul că Albania a menţinut un ritm susţinut în punerea în aplicare a măsurilor de reformă pentru administraţia publică şi a salutat în mod special consolidarea măsurilor care vizează transparenţa şi meritocraţia serviciului public, precum şi îmbunătăţirea eficacităţii în furnizarea serviciilor. Consiliul de Stabilizare şi Asociere recunoaşte rolul Albaniei în regiune ca un partener proactiv şi constructiv”, se mai arată în comunicatul Consiliului UE.

Conform unei analize Politico, data posibilă a aderării Republicii Moldova la UE este nu înainte de 2035, şansele de aderare fiind de 50%.

Conform analizei, ţara noastră are probleme cu regiunea separatistă Transnistria, în care Rusia are trupe militare, fiind şi ţara cea mai săracă dintre statele candidate pentru apartenenţa la UE. În plus, acum un an a fost ales un preşedinte prorus şi antieuropean.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...