O nouă rundă de negocieri privind conflictul transnistrean ar putea avea loc în mai

by Genko Genko

O nouă rundă de negocieri în vederea reglementării conflictului transistrean, ar trebui să aibă loc în mai, anunț reprezentanți ai OSCE, citați de AFP.

„Sperăm într-adevăr să avem viitoarea sesiune de negocieri în mai”, a declarat Jennifer Brush, şefa misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Republica Moldova.

OSCE desfăşoară aceste negocieri care au loc în formatul 5+2, reunind Republica Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia şi OSCE, cu Statele Unite şi Uniunea Europeană ca observatori.

Întrerupte timp de şase ani, negocierile s-au reluat în 2011, dar o nouă rundă, prevăzută în aprilie nu a mai avut loc după ce Tiraspolul și-a arătat nemulțumirea în legătură cu o lege nevotată de parlamentul de la Chișinău.

Citește și: Tiraspolul suspendă negocierile în formatul 5+2

Jennifer Brush a declarat că negocierile se vor relua după ce Parlamentul de la Chișinău a votat proiectul de lege privind anularea taxei la import din regiunea transnistreană.

Ea a mai adăugat că tensiunile din Ucraina vecină sunt un factor de incertitudine, care ar putea îngreuna și mai mult procesul de negocieri dintre cele două părți.

CITIȚI ȘI...