O nouă problemă pentru Putin; Rusia riscă să rămână fără carburanți

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Criza financiară nu mai lasă loc de manevră nici măcar în afacerile cu petrol din Rusia, deşi acestea păreau o sursă sigură de venituri, chiar dacă diminuate în ultima vreme.

Supuse presiunilor exercitate de prăbuşirea pieţei petrolului şi de noile impozite aplicate în Rusia, marile companii petroliere bat la uşa Kremlinului pentru a cere scutiri fiscale, arată agenţia TASS.

Citeşte şi: (VIDEO) Un copil îl abordeză pe Putin cu o întrebare incomodă despre Ucraina

Postul de televiziune RBC din Moscova a anunţat miercuri, 5 august, că directorul executiv al Rosneft, Igor Sechin, i-a trimis o scrisoare lui Putin prin care îi solicită scăderea impozitelor în industria petrolieră şi petrochimică.

În document, Sechin îl avertizează pe preşedintele rus de eventualitatea apariţiei unei crize în alimentarea cu petrol pe piaţa internă.

Deocamdată, Kremlinul a refuzat să comenteze situaţia, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov afirmând că nu este normal să se comenteze public corespondenţa oficială a instituţiei.

Reporterii RBC susţin că în documentul înaintat liderului de la Kremlin, Sechin avertizează asupra efectului taxelor crescute impuse în sarcina petroliştilor ruşi.

Citeşte şi: Un fost premier rus dezvăluie de ce Putin are nevoie de război

Sechin sugerează că, fără introducerea unor stimulente suplimentare, Rusia ar putea sa se confrunte cu o penurie de benzină pe piața internă de până la 5 milioane de tone pe an, începând cu 2017.

Ca măsuri de compensare a efectelor negative a „manevrei fiscale”, el cere subvenționarea dobânzii la creditele pentru investiţii în proiecte de modernizare a rafinăriilor pentru acele companii care continuă aceste proiecte. Întâmplător, cel mai mare program de modernizare îl desfăşoară „Rosneft”. Totodată,Sechin cere eliminarea tarifelor pentru transportul feroviar, fără a preciza dacă este vorba doar despre tarifele pentru transportul de petrol, spune RBC.

Legea cu privire la „manevra fiscală” în industria petrolieră a intrat in vigoare în luna noiembrie a anului trecut. Aceasta prevede transferul poverii fiscale de pe taxele de export a combustibilului pe impozitul de extracție al acestuia. Astfel, în perioada 2015-2017 taxa de export pe petrol va fi redusă de 1,7 ori, iar taxa pe produsele petroliere – de 1,7-5 ori, rata impozitului la extracţia petrolului va creşte de 1,7 ori (gaz condensat – 6,5 ori). Accizele la produsele petroliere vor scădea treptat.

Citeşte şi: Rusia dispune de o nouă categorie de arme: Putin a semnat decretul


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...