O decizie a Curţii Constituţionale a SUA pune beţe în roate planului Administraţiei Trump privind imigranţii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Curtea Supremă a SUA a luat joi o decizie care va face mai dificil pentru Guvern să retragă cetăţenia acordată unui imigrant, într-un caz referitor la o femeie de etnie sârbă care a minţit despre serviciul militar al soţului ei după prăbuşirea fostei Iugoslavii, transmite vineri Reuters, potrivit Agerpres. Administraţia preşedintelui Donald Trump încearcă să limiteze imigraţia şi să deporteze persoanele intrate ilegal pe teritoriul Statelor Unite.

Curtea Supremă a decis cu un scor de 9-0 că unei persoane naturalizate nu i se poate retrage cetăţenia dacă o minciună sau o omisiune în formularele de imigraţie este irelevantă pentru decizia iniţială a Guvernului de a-i acorda permisiunea de intrare în SUA.

Judecătorii au respins poziţia Administraţiei Trump potrivit căreia Guvernul ar trebui să poată retrage cetăţenia persoanelor chiar şi pentru falsuri minore în declaraţii în cursul procesului de solicitare a cetăţeniei.

Curtea Supremă a decis în favoarea Divnei Maslenjak, căreia i s-a retras cetăţenia şi a fost deportată în Serbia după ce a fost condamnată pentru încălcarea legii imigraţiei prin declaraţia falsă potrivit căreia soţul său nu a făcut parte din armata sârbă bosniacă în anii 1990. Ea intrase în SUA ca refugiat.

„Această decizie va garanta că rezidenţii permanenţi aflaţi în situaţie legală care fac pasul următor devenind cetăţeni americani nu trebuie să trăiască cu teama că drepturile lor pot fi revocate în orice moment”, a declarat Arturo Vargas, director executiv al Asociaţiei naţionale a Aleşilor Latino.

Problema juridică era dacă declaraţiile false ale lui Maslenjak au avut un efect material asupra deciziei autorităţilor americane de a-i acorda statut de refugiat. Administraţia Trump a argumentat că ceea ce contează este doar că femeia a minţit în declaraţii, nu dacă aceasta a avut vreun impact asupra deciziei de a i se acorda statut de refugiat. Poziţia Administraţiei Trump a fost în acest caz identică cu cea a fostei administraţii democrate conduse de Barack Obama, de la care a preluat dosarul.

Divna Maslenjak a intrat în SUA împreună cu soţul său şi cei doi copii ai lor în anul 2000, stabilindu-se în Ohio şi primind statutul de refugiat în baza declaraţiei că se teme de persecuţie etnică în Bosnia din partea musulmanilor. Femeia a devenit cetăţean american în 2007.

În dispută în acest caz era faptul că Divna Maslenjak a ascuns că soţul său Ratko a făcut parte dintr-o brigadă a armatei sârbe bosniace, care a participat la masacrul din 1995 de la Srebrenica.

Divna Maslenjak şi soţul său au fost deportaţi în Serbia în octombrie 2016.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...