Numirea lui Ghileţchi, contestată de toţi cu excepţia PD şi PPE. „Şi el s-ar simţi mai confortabil dacă ar fi votat măcar de 51 de deputaţi”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Numirea lui Valeriu Ghileţchi în funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului la ultima şedinţă plenară din sesiunea de toamnă 2017 este contestată de deputaţii tuturor fracţiunilor parlamentare cu excepţia Partidului Democrat, dar şi aşa-numitului Grup Popular European, care formează alături de democraţi majoritatea parlamentară. Cu toate acestea, majoritatea nu a acceptat să abroge decizia şi să-l numească din nou pe Ghileţchi.

„Toţi deputaţii ştiu că n-au fost voturi. Eu nu ştiu cum se simte domnul Ghileţchi ştiind că nu au fost voturi. Ar fi corect ori să-şi dea demisia, ori să abrogăm această decizie, iar apoi să-l votaţi că sunteţi vreo 70 sau câţi mai sunteţi”, a spus liderul PL, Mihai Ghimpu, după ce fracţiunea PLDM a propus introducerea pe ordinea de zi proiectul privind abrogarea deciziei de numire a lui Valeriu Ghileţchi în funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului.

Şi socialistul Vlad Bătrîncea şi-a exprimat opinia că „şi domnul Ghileţchi s-ar simţi mai confortabil dacă ar fi votat de măcar 51 de deputaţi”, asta în contextul în care, potrivit PLDM acesta a fost votat de doar 34 de deputaţi.

„Încă nu suntem 70, dar noi vom lua în considerare opinia Dumneavoastră”, a răspuns preşedintele Parlamentului Andrian Candu.

Preşedintele comunist Vladimir Voronin a susţinut opinia că Valeriu Ghileţchi nu a întrunit voturile, precizând doar că ar fi cazul ca aceasta să fie discutat în prezenţa lui, dar a ţinut să-l întrebe pe Andrian Candu, când o să fie introdus sistemul electronic de vot în Parlament, care există din momentul restaurării clădirii Parlamentului şi revenirii deputaţilor din Palatul Republicii unde se organizau anterior şedinţele plenare.

„Atâta timp el este, iar dumneavoastră nu permiteţi introducerea lui”, a spus Vladimir Voronin, iar Andrian Candu s-a adresat secretariatului Parlamentului să pregătească o notă informativă cu privire la acest subiect.

Totuşi, majoritatea parlamentară a democraţilor şi popular-europenilor nu a susţinut introducerea proiectului pe ordinea de zi a şedinţei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...