«Nu strângeți mâna lui Plahotniuc». Alexei Tulbure i-a adresat lui Vladimir Zelenski o scrisoare deschisă din Moldova

by D M
Distribuiti mai departe...

Noul președinte al Ucrainei, Vladimir Zelenski și-a prezentat discursul de inaugurare, la 20 mai, și a fost învestit în funcție. Ex-reprezentantul permanent al Moldovei în Consiliul Europei și la ONU, Alexei Tulbure i-a adresat noului șef al statului ucrainean o scrisoare deschisă. El îi recomandă lui Zelenski să nu urmeze calea ex-președintelui Petro Poroșenko – să nu aibă întrevederi cu liderul Partidului Democrat din Moldova, Plahotniuc, și nici afaceri cu oligarhul și oamenii acestuia. NM publică textul integral al scrisorii.

Stimate Domnule Președinte!

Vă adresez cele mai sincere felicitări cu ocazia alegerii Dvs. în funcția supremă în stat în Ucraina. Urările noastre sunt adresate întregului popor ucrainean care, la 21 aprilie, s-a declarat, convingător, împotriva corupției, fărădelegii și a sărăciei. Noi, moldovenii, ne felicităm și pe noi înșine, pentru că reformele democratice din țara Dvs. constituie un factor important al schimbărilor în bine și în Moldova. Victoria Dvs. la alegerile prezidențiale, realizarea cu succes a programului de transformări vor avea o importanță majoră pentru toată Europa de Est – schimbările democratice din Ucraina ar putea deveni un început al transformărilor în alte state din această regiune a bătrânului continent.

Relațiile bilaterale dintre țările noastre nu s-au remarcat niciodată printr-o intensitate deosebită și, deși suntem vecini, niciodată nu au fost o prioritate a politicilor externe, chiar dacă, în vorbe, era altfel. Ce-i drept, în ultimii ani, în perioada mandatului de președinte al lui Petro Poroșenko, colaborarea a reînviat. Acest lucru însă nu ținea de cooperarea dintre state, instituții și agenții oficiale , dintre structurile neguvernamentale, instituțiile culturale etc. S-a actualizat și a obținut un nou impuls cooperarea dintre doi oligarhi, care conduceau Ucraina și Moldova. Între doi prieteni buni – Petro Poroșenko și Vladimir Plahotniuc. Dacă primul a fost președinte al Ucrainei, cel de-al doilea, care nu deține nicio funcție publică în Moldova, era și mai este numit uzurpator, el se autodeclară, modest, «coordonator al majorității de guvernare”.

Despre «colaborarea» acestor două persoane a scris foarte mult presa – și cea din Moldova, și cea din Ucraina. Sunt convins că de această «colaborare» se vor interesa procurorii ucraineni și noi vom afla multe despre cum Petro Alexeevici l-a ajutat pe Vladimir Gheorghievici să fure, și invers. Deocamdată, procurorii ucraineni nu pot miza pe o eventuală colaborare cu colegii lor din Moldova, pentru că aceștia din urmă îl deservesc pe Plahotniuc, și nu investighează faptele acestuia. Sper că acest «deocamdată» nu va dura prea mult.

Mult mai departe în investigațiile și reflectarea «faptelor» «coordonatorului» moldovean și ale prietenului său ucrainean au ajuns jurnaliștii independenți și opoziția democratică, care, sunt sigur, vor fi bucuroși să vă ofere toată informația pe care o au la dispoziție.

Un interes comun deosebit al lui Petro Alexeevici și Vladimir Gheorghievici a fost asigurarea impunității pentru tot ce au făcut. Nu au inventat scheme sofisticate. Capturarea statului, inclusiv a procuraturii și a judecătoriilor, distrugerea presei libere, atacurile asupra opoziției, a societății civile și alte infracțiuni împotriva democrației au garantat evitarea tragerii la răspundere.

În aceste chestiuni, Plahotniuc a fost pionier în regiune, un fel de guru pentru alți lideri cu apucături autoritare, inclusiv pentru Poroșenko, care, din punctul nostru de vedere, a fost elevul său ascultător. Procesul de distrugere a democrației în Ucraina a luat amploare. Noi cunoaștem toate aceste lucruri nu doar din presă, dar și de la reprezentanții opoziției ucrainene, ai societății civile, de la jurnaliștii cu care adesea ne întâlnim și discutăm, inclusiv la diferite forumuri internaționale. Acum 3-4 ani, la moldovenii care de mult «se tot jeluie» pe arena internațională au început să se alăture masiv – lucru nemaivăzut până acum – colegii lor din Ucraina. Pentru că dacă nu au încetat să funcționeze în totalitate, mecanismele democratice din Ucraina au început să se clatine.

În regiune, s-a format un internațional criminal neoficial, dar care funcționează bine și din care făceau parte liderul Partidului Social-Democrat de la guvernare din România, Liviu Dragnea, liderul autoproclamat al Moldovei, Vladimir Plahotniuc și președintele Ucrainei, Petro Poroșenko. Acești oameni au acționat împotriva democrației, în propriile lor țări, s-au susținut reciproc, au făcut schimb de experiență și de servicii.

Alegerile prezidențiale din Ucraina au subminat acest internațional rușinos. Ucraina s-a oprit în căderea sa spre autoritarism. Moldova rămâne sub guvernarea lui Plahotniuc și a anturajului său. Moldova continuă să fie controlată de oamenii care au uzurpat puterea în stat. Fără să fie aleși de cineva, fără să fie delegați de cineva să decidă soarta țării. Oameni care distrug democrația pentru a rămâne la putere și pentru a continua să fure. Să fure, pentru a rămâne la guvernare. În esență, toată activitatea lor «politică» s-a redus și se reduce la o simplă formulă: să fure și să nu fie pedepsiți pentru aceasta.

Astăzi, Moldova se află în izolare internațională. Plahotniuc și anturajul său nu sunt salutați în afara țării. Într-o măsură oarecare, bunele relații cu Poroșenko și Dragnea i-au compensat lui Plahotniuc neacceptarea sa în restul lumii, iar în lipsa unei susțineri în interiorul țării, i-au oferit o oarecare vizibilitate a legitimității internaționale.

După alegerile prezidențiale din Ucraina, după destrămarea acelui «internaționalului criminal», gruparea lui Plahotniuc este dezorientată. Acești oameni caută cu disperare întrevedere cu noua conducere a Ucrainei. Plahotniuc își face griji pentru soarta schemelor sale hoțești, în care au participat «prietenii» din Ucraina, îl îngrijorează propriul viitor, a cărui stabilitate provoacă mari dubii.

Noi considerăm că, cu asemenea oameni ca Plahotniuc și cei din anturajul său, oameni care, împreună cu complicii lor, ani la rând i-au jefuit și pe moldoveni, și pe ucraineni, nu trebuie să vă întâlniți. După ei, e imposibil să te speli pe mâini. Oamenii de tipul lor trebuie să devină natură politică, care pleacă și nu trebuie să fie reținuți.

Vor fi întrevederi cu persoane oficiale din Moldova, la care va fi imposibil să renunțați – există Protocolul și regulile relațiilor internaționale. Din punctul nostru de vedere, aceste întrevederi ar trebui să urmărească scopul investigației crimelor «internaționalului», restabilirea democrației în țările noastre și stabilirea cooperării bilaterale reciproc avantajoase dintre țările noastre.

Eu cred că Ucraina se află la începutul unui proces dificil, dar impresionant și productiv – procesul edificării unui stat liber, înfloritor, în care trăiesc oameni fericiți.

Moldova încă urmează să ajungă la acest «început». Însă noi știm că nu trebuie să rămânem prea mult timp în urma vecinului estic. Și ne vom strădui să nu întârziem.

Din motive de timp, nu am colectat semnături pentru această scrisoare. Vă scriu din numele meu, însă presupun că exprim poziția majorității covârșitoare a moldovenilor.

Cu deosebit respect,
Alexei Tulbure,
Directorul Institutului de Istorie Orală a Moldovei,
Deputat în Parlamentul Moldovei (1998-2001),
Reprezentant permanent al Moldovei în Consiliul Europei (2002-2006),
Reprezentant permanent al Moldovei la ONU (2006-2008).

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

 

Sursa: newsmaker.md


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.