Noua metodă de război a Rusiei, care a înspăimântat Europa; Ce spun britanicii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia se află pe locul al treilea în topul riscurilor de securitate cu care se confruntă în acest moment Regatul Unit, după ameninţarea teroristă ISIL şi extremiştii din Irlanda de Nord.

Anunţul a fost făcut de Andrew Parker, şeful serviciului secret MI5, în cadrul unui interviu acordat cotidianului The Guardian.

Chiar dacă ruşii sunt priviţi ca a treia mare problemă de securitate de către oficialii britanici, Parker vede în Moscova un adversar mult mai periculos decât grupările teroriste din lume sau din regat.

„Rusia acţionează în toată Europa şi în Marea Britanie prin metode de război cibernetic pentru a-şi ascunde operaţiunile”, a precizat şeful serviciului de informaţii.

Politica externă a Rusei este promovată într-un mod agresiv, ceea ce reprezintă o ameninţare la adresa stabilităţii Marii Britanii, consideră Andrew Parker.

„Se folosesc de tot felul de organe ale statului pentru a-şi promova politica externă într-un mod tot mai agresiv, metodele incluzând propaganda, spionajul, subversiuni şi atacuri cibernetice.

Rusia se defineşte tot mai mult ca un opozant al Occidentului. Acest lucru se poate vedea cu ochiul liber în acţiunile din Ucraina sau Siria, dar există o activitate foarte mare, care nu poate fi observata de publicul larg, în domeniul securităţii cibernetice”, relatează şeful spionilor britanici.

În opinia sa, tendinţele expansioniste şi măsurile agresive cu care forţele occidentale se confruntă acum din partea Rusiei nu au fost niciodată şterse după încheierea Războiului Rece, acestea fiind doar mascate în aşteptarea unui moment propice.

În martie 2014, Moscova a luat prin surprindere ţările membre ale NATO, mutând agresiv înspre flancul sud-vestic prin anexarea peninsulei Crimeea de la Ucraina.

Ulterior, tensiunile s-au accentuat prin declanşarea crizei din Ucraina şi intervenţia militară a Moscovei în războiul civil din Siria, ultima chestiune ducând şi la excluderea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului al Organizaţiei Naţiunilor Unite, ca urmare a implicării sale în bombardarea unor ţinte civile şi a convoaielor umanitare din Siria.

Din perspectiva ameninţărilor teroriste, şeful MI5 a amintit că, în ultimii 3 ani, 12 atentate planificate de jihadişti pe teritoriul Marii Britanii au fost dejucate, dar riscurile de securitate sunt tot mai mari, în condiţiile în care în regat sunt 3.000 de extremişti islamici violenţi, în mare parte britanici.

Serviciul de informaţii va creşte numărul personalului operativ de la 4.000 la 5.000 de agenţi în perioada următoare, pentru a face faţă ameninţărilor de securitate, a mai spus Andrew Parker.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...