Norvegia suspectează un grup de hackeri ruşi, după un atac cibernetic asupra parlamentului său

by D M

Serviciile de informaţii norvegiene suspectează grupul de hackeri ruşi „Fancy Bear”, având legătură cu serviciile secrete ruseşti, că ar fi la originea unui atac cibernetic împotriva parlamentului de la Oslo în acest an, dar a clasat cazul din lipsă de probe suficiente, relatează AFP.

„Ancheta arată că operaţiunea reţelei a cărei victimă a fost Storting (denumirea parlamentului norvegian – n.r.) face parte dintr-o campanie naţională şi internaţională mai largă care durează cel puţin din 2019”, a declarat marţi Serviciul norvegian de informaţii interne (PST).

„Analizele arată că este probabil ca operaţiunea să fi fost efectuată de un actor cibernetic desemnat (…), cum ar fi APT28 sau Fancy Bear. Acest actor este legat de GRU, serviciul de informaţii militare din Rusia”, a adăugat el într-un comunicat.

La 1 septembrie, Storting anunţase că – cu câteva zile înainte – a fost ţinta unui „vast” atac informatic, a cărui origine nu fusese precizată la acea vreme, dar care le permisese autorilor să aibă acces la e-mailurile unor deputaţi şi angajaţi ai parlamentului norvegian.

O lună mai târziu, şefa diplomaţiei norvegiene, Ine Eriksen Soreide, desemnase Rusia în mod explicit ca fiind în spatele atacului cibernetic, ceea ce este destul de neobişnuit în astfel de cazuri, când este utilizat de obicei un limbaj ambiguu.

Utilizând aşa-zisa metodă a „forţei brute” (‘brute-force’) care vizează spargerea unei parole sau a unui nume de utilizator prin numeroase încercări şi erori, această operaţiune a permis sustragerea unor informaţii „sensibile”, potrivit PST.

„Ancheta nu a reuşit până acum, cu toate acestea, să descopere suficiente elemente pentru a decide o inculpare”, se precizează în comunicatul contrainformaţiilor norvegiene.

Ambasada rusă în Norvegia nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. În luna octombrie, ea a calificat drept „inacceptabilă” punerea în discuţie a Rusiei de către ministrul de externe în legătură cu acest atac informatic.

„Noi considerăm aceasta drept o gravă provocare deliberată, distructivă pentru relaţiile bilaterale”, a reacţionat atunci misiunea diplomatică rusă pe Facebook.

În general bune, relaţiile între Norvegia, ţară membră a NATO, şi Rusia, care împart o frontieră comună în Marele Nord, au fost afectate în ultimii ani în urma mai multor scandaluri de spionaj de o parte şi de alta.

sursa: AGERPRES

CITIȚI ȘI...

Lasa un comentariu