Noi detalii despre teroriştii de la biserica din Franţa şi mărturii cumplite din timpul atacului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autorităţile franceze cred că al doilea jihadist care a atacat marţi o biserică din Normandia, ucigând un preot, ar fi un tânăr de 19 ani originar din Savoie, sud-estul Franţei.

O carte de identitate pe numele Abdel Malik P. a fost găsită în timpul unei percheziţii desfăşurate marţi la locuinţa lui Adel Kermiche, primul atacator identificat, au declarat surse apropiate anchetei pentru AFP.

„Mai multe elemente ne fac să credem că este vorba de al doilea atacator”, a precizat una dintre sursele citate sub acoperirea anonimatului.

Abdel Malik P. este un tânăr de 19 ani originar din Savoie, care nu are cazier judiciar, astfel că Poliţia nu are în bazele de date nici amprentele sale, nici date despre ADN-ul său, ceea ce împiedică identificarea sa oficială, a adăugat o altă sursă.

Între timp, autorităţile au precizat că adolescentul de 16 ani reţinut marţi în cadrul anchetei nu are nimic de-a face cu luarea de ostatici sau cu uciderea preotului din Normandia. Adolescentul este fratele mai mic al unui bărbat vizat de un mandat internaţional de arestare.

Pensionar obligat să filmeze execuţia preotului

Între timp, au ieşit la iveală mai multe detalii despre ce s-a întâmplat în biserică în timpul atacului de marţi. Un pensionar octogenar, care a fost înjunghiat de patru ori, a fost forţat de cei doi jihadişti să filmeze execuţia preotului Jacques Hamel, iar apoi s-a prefăcut mort pentru a supravieţui, scrie Daily Mail.

Jihadiştii l-au obligat pe pensionarul în vârstă de 87 de ani să filmeze execuţia preotului Jacques Hamel, înainte de a fi înjunghiat chiar el în gât, braţ şi în spate, chiar în faţa altarului din lăcaşul de cult catolic.

Incidentul a fost descris de către soţia sa, care nu a fost rănită de atacatori. Ulterior, extremiştii le-au folosit pe călugăriţe drept scuturi umane, într-o încercare de a scăpa din biserică, însă au fost ucişi de forţele franceze de intervenţie.

„Unul dintre terorişti m-a abordat. Mi-a spus că nu mă va răni, pentru că voi fi prizoniera lui. A spus acelaşi lucru şi celor două călugăriţe. Aşa că ne-am gândit – măcar nu vom muri imediat, poate vom muri în vreo oră. Însă teroriştii au spus că soţul meu nu va fi cruţat, pentru că este bărbat”, a declarat Jeanine, soţia octogenarului înjunghiat, care rămâne în stare gravă, dar stabilă.

Procurorul Francois Molins a susţinut că cei doi terorişti aveau asupra lor celule explozive false cu un ceas de bucătărie învelit în folie de aluminiu, un rucsac plin de arme false şi trei cuţite.

„Nu este posibil ca cineva care aşteaptă să fie judecat pentru terorism să fie pur şi simplu eliberat pe cauţiune şi plasat în arest la domiciliu”, a declarat, Frederic Lagache, vicepreşedintele sindicatului de poliţişti francezi.

Potrivit datelor Ministerului de Justiţie, 12 suspecţi de terorism sau persoane deja condamnate pentru terorism au fost eliberate pe cauţiune şi poartă brăţări de securitate similare cu cea pe care o purta şi Adel Kermiche.

Eliberat din arest în martie

Adel Kermiche a fost eliberat din arest în luna martie pentru că a convins judecătoarea însărcinată cu dosarul sau că şi-a dat seama de greşelile făcute şi că este hotărât să se reintegreze în societate, relatează Le Monde.

Kermiche a fost condamnat anul trecut la 10 luni de închisoare, după ce a încercat să fugă în Siria, pentru a se alătură teroriştilor.

În februarie 2016, judecătoarea a primit rezultatele unei anchete psihologice pe care a cerut-o. Tânărul a fost urmărit de medici de la şase ani şi a fost spitalizat în mod regulat pentru tulburări psihologice.

În cursul unei întâlniri cu magistratul, el a explicat că suportă cu greu regimul din închisoare şi că regretă faptul că a încercat să ajungă în Siria.

„Vreau să îmi reiau viaţa, să îmi văd din nou prietenii, să mă căsătoresc”, a spus islamistul în cursul audierii.

Argumentele sale au convins-o pe judecătoare. Ea a apreciat că tânărul „şi-a dat seama de greşelile sale”, că a avut „gânduri de sinucidere” şi că este „hotărât să lanseze demersuri de integrare”. În plus, familia sa şi-a luat angajamentul să îl urmărească.

Cu toate acestea, părinţii tânărului aveau îndoieli. În cursul anchetei, ei au recunoscut că „preferă să îşi ştie fiul închis şi în viaţă, decât liber şi în drum către Siria”.

Parchetul nu a fost convins de argumentele magistratului şi a contestat decizia în apel. Procurorii au avertizat că limitările controlului judiciar „sunt complet iluzorii, ţinând cont de contextul dosarului”. „În aceste condiţii, chiar dacă vorbeşte despre o greşeală şi cere o a doua şansă, există un risc foarte mare de repetare a faptelor în cazul eliberării”, a subliniat Parchetul.

Semnalele de alarmă trase de procurori nu au fost luate în seama, însă, de camera de instrucţie. Astfel, tânărul a fost obligat să poarte o brăţară electronică de monitorizare şi a primit dreptul să părăsească domiciliul părinţilor săi doar între orele 8.30 şi 12.30, în timpul săptămânii. El a profitat de acest interval de libertate pentru a comite atacul de la o biserică din Normandia, marţi dimineaţă, la ora 9.25.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...