Noi detalii ale asasinării cercetătorului iranian: O mitralieră controlată prin satelit a tras 13 gloanțe / Soția sa, care se afla la 25 cm de Fakhrizadeh, nu a fost atinsă de niciun glonț

by D M
Distribuiti mai departe...

O mitralieră controlată prin satelit cu asistența unei „inteligențe artificiale” a fost folosită pentru asasinarea fizicianului iranian considerat unul dintre părinții programului nuclear al republicii islamice, a afirmat duminică comandantul adjunct al Gardienilor Revoluției, potrivit AFP.

Mohsen Fakhrizadeh, ucis în 27 noiembrie, circula pe o autostradă cu o echipă de securitate formată din 11 membri ai Gardienilor Revoluției când mitraliera a „focalizat” pe chipul său și a tras 13 gloanțe a precizat contra-amiralul Ali Fadavi, citat de agenția de presă Mehr.

Arma automată, atașată pe un camionetă, „s-a concentrat pe fața martirului Fakhrizadeh de o asemenea manieră încât soția sa, care se afla la doar 25 de centimetri, nu a fost atinsă de niciun glonț”, a adăugat el.

Dispozitivul era „controlat prin internet” via satelit și a folosit o „cameră sofisticată și o inteligență artificială” pentru identificarea țintei, a continuat Fadavi, precizând că șeful echipei de securitate a fost atins de patru gloanțe când „s-a aruncat” asupra lui pentru a-l proteja.

„Niciun terorist nu se afla la locul” atacului, a menționat el.

Agenția Mehr și presa iraniană nu au precizat dacă Fadavi a menționat moartea altor persoane în acest atac.

Autoritățile iraniene au acuzat Israelul și Mujahedinii Poporului, o grupare de opoziție interzisă în Iran, pentru acest atac.

Mai multe versiuni ale morții cercetătorului au fost oferite după atac. Ministrul Apărării Amir Hatami a afirmat într-o primă etapă că acesta a fost victima unui atac cu exploziv și a unui schimb de focuri, în timp ce agenția Fars afirma câteva zile mai târziu că a fost utilizată o „mitralieră automată telecomandată”.


Asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh este cel de-al doilea atac, care face o victimă de rang înalt în Iran, după ce o dronă Americană l-a ucis, în ianuarie, pe generalul Qasem Soleimani, conducătorul forțelor militare speciale iraniene, implicate în operațiuni externe.

Analiști de informații spun că Fakhrizadeh nu pare să fi fost implicat în programul actual al Teheranului de înarmare nucleară, dar demonstrează lacune în sistemele de informații și securitate ale Teheranului. Analiști văd de asemenea în momentul ales un fapt semnificativ politic, legat de tranziția de la putere din Statele Unite.

Președintele Trump a retras America din tratatul nuclear cu Iranul și a promovat o politică de presiune maximă asupra Teheranului. Președintele ales, Biden a spus că va conlucra cu aliații Statelor Unite, în încercarea de a reveni în tratat.

Paul Pillar, fost lucrător CIA, în prezent la Universitatea Georgetown crede că guvernul Netanyahu, în Israel și membrii ai administrației Trump ar avea interesul să înrăutățească pe cît posibil raporturile cu Iranul, pentru a îngreuna intențiile diplomatice ale lui Biden. Președintele Trump nu a reacționat oficial, dar a repostat pe twitter mesajul ziaristului israelian, Yossi Melman care scrisese că atacul a fost “o lovitură psihologică și profesională majoră împotriva Iranului”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...