NI a cântărit șansele SUA într-un război pe două fronturi cu Rusia și China

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În cazul unui război pe două fronturi împotriva Rusiei și Chinei, Statele Unite ale Americii vor fi în măsură să învingă pe ambii adversari, scrie în paginile The National Interest, expertul în securitate națională Robert Farley.

După terminarea Războiului Rece, SUA au adoptat așa-numita „doctrină a celor două războaie“, care prevedea susținerea concomitentă de către Washington a doua conflicte regionale în diferite părți ale lumii: descurajarea Coreei de Nord, în paralel cu participarea la războiul împotriva Irakului sau Iranului (sau invers), scrie expertul Robert Farley.

Cu toate acestea, odată cu creșterea puterii Chinei și răspândirea organizațiilor teroriste, SUA au abandonat doctrina la sfârșitul deceniului trecut. Cu toate acestea, nu ar fi rău să calculăm șansele SUA de a lupta pe două fronturi cu două state mai puternice ca Iran și Coreea de Nord, și anume Rusia și China, își propune Farley.

Autorul consideră că un astfel de conflict ipotetic ar începe la inițiativa Rusiei sau Chinei, deoarece în relațiile cu ambele aceste țări SUA sunt mulțumite cu status quo-ul, preferând să-și urmărească obiective politice prin mijloace diplomatice și economice. În același timp, este puțin probabil ca Moscova și Beijing să-și coordoneze într-un fel pașii, deoarece cele două țări au obiective și strategii diferite; cel mai probabil, una dintre ele va profita de o criză existentă pentru a-și satisface pretențiile teritoriale. De exemplu, Moscova ar putea ocupa țările baltice în cazul în care Statele Unite ar fi în conflict pe scară largă în Marea Chinei de Sud, spune jurnalistul.

Din fericire pentru America, după nevoile specifice, războiul din Europa nu se suprapune cu războiul din Pacific: la fel ca în cel de-al Doilea război mondial, cea mai mare parte a problemelor de apărare a Europei va trebui să fie preluată de armata terestră a SUA, iar marina se va concentra asupra conflictului din Pacific; Forțele Aeriene vor sprijini forțele în ambele teatre, susține Farley.

Potrivit analistului, Rusia nu are nici capacitatea, nici interesul politic să lupte împotriva NATO în Atlanticul de Nord, de aceea, America poate aloca doar o mică parte din resursele sale pentru a bloca accesul Moscovei la mare, iar principala forță maritimă – inclusiv submarinele, navele de suprafață și portavioanele – să le concentreze în Oceanul Pacific, pentru a lupta împotriva forțelor chineze și pentru a bloca rutele de transport. Între timp, aviația strategică a SUA, inclusiv bombardierele cu tehnologie „stealth“ va fi folosită după necesitate și în Europa și în Pacific, scrie autorul.

Desigur, într-un astfel de război, va fi nevoie ca forțele armate ale SUA sa obțină cât mai repede posibil o victorie într-unul din teatre, să-și concentreze toate mijloacele aeriene, spațiale și războiul informațional, apoi să le transfere pe celalalt front.

Expertul crede că Washingtonul va prefera cel mai probabil să se concentreze în Pacific, deoarece aliații americani din Europa, chiar și fără sprijinul SUA, au un mare avantaj față de Rusia. Armata rusă va fi capabilă să ocupe statele baltice, însă va sufere pierderi în urma loviturilor aeriene ale NATO, și cel mai probabil va abandona zona.

În acest context, Marina și Forțele Aeriene ale SUA vor juca în Europa doar rol de suport pentru armatele europene, iar forțele nucleare americane îi vor asigura pe aliați împotriva unui eventual atac nuclear din partea Moscovei. Ostilitățile reale care vor implica grosul trupelor SUA se vor desfășura în Pacific, unde Washingtonul va avea în față o sarcină mai dificilă și unde nu are mulți aliați (iar cei care sunt puțin probabil vor dori să meargă la război), notează autorul.

În cele din urmă, Statele Unite vor fi în măsură să participe în același timp la două conflicte militare pe scară largă, și să le câștige – sau cel puțin să obțină suficient succes încât Rusia și China să piardă speranța pentru un rezultat pozitiv.

Acest lucru este posibil deoarece Statele Unite dețin în continuare armata cea mai puternica din lume și conduc cea mai puternică alianță care a existat vreodată, în timp ce Rusia și China reprezintă „foarte convenabil” două sarcini foarte diferite din punct de vedere militar, explică expertul.

În același timp, SUA nu vor putea domina lumea la nesfârșit, de aceea, în viitor, va trebui să aleagă cu atenție unde își concentrează forțele, avertizează Farley.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...