New York Times: Dacă decide să iasă din UE, Marea Britanie va fi făcută să sufere pentru alegerea sa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Țările Uniunii Europene privesc posibilitatea unei ieșiri a Marii Britanii din blocul comunitar cu incredulitate, neastâmpăr și angoasă, dar sunt totodată pregătite să riposteze, scrie cotidianul american The New York Times într-un comentariu difuzat duminică.

Dacă britanicii votează la referendumul de joi pentru ieșirea din Uniunea Europeană, atunci trebuie să se aștepte la un răspuns dur și necruțător, în condițiile în care capitalele de pe continent vor încerca să descurajeze alte țări să urmeze exemplul Marii Britanii, au declarat oficialități și analiști europeni. Cu alte cuvinte, scrie NY Times, Marea Britanie va fi făcută să sufere pentru alegerea sa.

Având de tratat alte chestiuni presante, precum datoria Greciei, criza migranților și terorismul, cele mai mari și cele mai puternice națiuni europene își vor dori ca lucrurile să fie clare și este puțin probabil să tolereze o perioadă lungă de confuzie post-referendum, apreciază sursa citată.

„Înăuntru înseamnă înăuntru, afară înseamnă afară. Sper și cred că britanicii vor decide în cele din urmă să nu iasă din UE. Retragerea Marii Britanii ar fi o pierdere grea pentru Europa”, a declarat influentul ministru de finanțe al Germaniei, Wolfgang Schäuble, pentru Der Spiegel.

Președintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, s-a referit în termeni apocaliptici la Brexit.

„De ce este atât de periculos? (Pentru că) nimeni nu-și poate imagina care vor fi consecințele pe termen lung. Ca istoric, mă tem că Brexitul ar fi începutul distrugerii nu doar a UE, ci și a civilizației politice occidentale”, a declarat Tusk pentru tabloidul german Bild, adăugând că Marea Britanie se va confrunta cu cel puțin șapte ani de incertitudine în timpul negocierilor dificile care ar urma să stabilească noul tip de relații cu blocul comunitar.

Pregătindu-se pentru o ieșire a Marii Britanii din UE, Franța și Germania discută anunțarea imediată a unei inițiative comune pe tema securității europene, posibil un centru de comandă operațional, pentru a demonstra, cel puțin la nivel simbolic, că Uniunea Europeană rămâne solidă și că va continua să progreseze și fără Marea Britanie.

Dar Germania a respins unele dintre ideile formulate de Comisia Europeană, care ar dori ca UE să răspundă rapid printr-o și mai mare integrare europeană politică sau fiscală, deoarece autoritățile de la Berlin au înțeles că, pe fondul alegerilor din această lună din Spania și al scrutinelor din Franța și din Germania de anul viitor, ceea ce-și doresc alegătorii nu este în niciun caz „mai multă Europă”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...