Nemulţumit de o decizie a CC, Igor Dodon ales preşedinte tot în baza unei decizii a Curţii, anunţă acţiuni la scară largă în susținerea formei prezidențiale de guvernare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Igor Dodon acceptă deciziile Curţii Constituţionale selectiv şi doar în funcţie de interesul de moment. Astfel, la mai puţin de un an de la alegerea sa în funcţie, se pare că şeful statului „uită” că a ajuns preşedinte ca urmare a unei decizii din 4 martie 2016 a Curţii Constituţionale prin care aceasta a decis să „readucă” Legea Supremă la starea anului 2001, care prevedea alegerea directă a preşedintelui. Asta deşi, la acea vreme, Platforma civică Demnitate şi Adevăr avea deja semnăturile necesare pentru iniţierea unui referendum în acest sens.

În schimb, într-o adresare „către cetățeni cu ocazia derapajelor anticonstituționale”, Igor Dodon susţine că „în 2016, poporul Republicii Moldova a recâștigat dreptul de a-și alege direct Președintele”, iar „după 20 de ani de așteptare, pe data de 13 noiembrie 2016, oamenii au ales în mod direct Președintele țării”.
„A fost o victorie istorică a cetățenilor în lupta cu acei care și-au închipuit că pot substitui poporul într-un exercițiu atât de important cum este cel de alegere a șefului statului. Dar, în 2016 a fost câștigată doar o bătălie, nu și lupta pentru atingerea scopului final – un Președinte ales de către popor cu împuterniciri suficiente pentru a soluționa majoritatea problemelor țării”, susţine şeful statului în adresarea sa.

Cât ţine de decizia de ieri a Curţii Constituţionale, care a declarat că preşedintele ţării poate fi „substituit” de preşedintele Parlamentului sau de premier în cazul în care refuză să semneze anumite decrete, Igor Dodon şi-a reiterat poziţia că „ei au încercat să oblige șeful statului să le facă jocul meschin îndreptat împotriva țării și instituțiilor statului”. „Port răspundere doar în fața poporului Republicii Moldova, respectiv niciun fel de instanță nu mă poate obliga să semnez ceea cu ce nu sunt de acord, exercitând această funcție în numele poporului”, a mai afirmat Dodon.

În adresarea sa, şeful statului nu a ezitat să atace şi opoziţia pro-europeană care l-ar fi atacat „masiv” şi „peste orice limită morală” în paralel cu guvernarea. „Acuzații nefondate, atacuri la persoană, provocări de diferit tip, manipulări, linșaj mediatic – toate acestea au fost instrumente de lucru folosite constant de așa-numita opoziție pro-europeană împotriva Președintelui RM. În loc să răspundă pozitiv apelului pe care l-am făcut imediat după învestirea în funcție – de a face front comun împotriva guvernării care a capturat statul, opoziția pro-europeană a preferat să facă jocul puterii, acel joc care are drept scop distrugerea și izolarea politică a Președintelui RM, neînțelegând că astfel ei au declarat indirect război la peste jumătate din populația țării, care a ales, prin vot direct, Președintele”, mai afirmă Dodon.

Totuşi, potrivit preşedintelui, chiar şi în aceste condiţii dificile, „am reușit să înregistrăm și succese de ordin politic”, având în vedere cel mai probabil modificarea sistemului electoral în cel mixt alături de Partidul Democrat. „Cu regret, alte inițiative legislative cu care am venit în calitate de șef al statului și care vizează în mod special protecția socială a populației, educația, sănătatea, dezvoltarea economică au fost blocate de către guvernare, la fel cum a fost blocată și inițiativa de organizare a unui referendum republican consultativ pe data de 24 septembrie 2017. Pentru mine, și cred că și pentru oricare dintre dvs., este absolut clar care ar fi fost rezultatele acestui referendum”, se arată în adresarea către popor.

În aceste condiţii, şeful statului a anunţat despre „demararea acțiunilor la scară națională în susținerea formei prezidențiale de guvernare”. Care vor fi însă acţiunile concrete pentru realizarea acestui scop, şeful statului nu a dezvăluit deocamdată.

„Timp de peste 26 de ani, în Republica Moldova s-au tot făcut experimente politice. Cu ce s-au soldat acestea, am văzut cu toții. De aceea, vă îndemn să conștientizăm importanța momentului prin care trecem și să luăm decizia care se impune. Timpul experimentelor a trecut. A venit timpul să ne luăm soarta în mâini și să ne construim singuri viața pe care o merităm cu toții. Forma prezidențiala de guvernare e unica șansă de viitor a Republicii Moldova și vom valorifica această șansă împreună!”, şi-a încheiat Igor Dodon adresarea.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...