Moscova și Beijingul pregătesc un nou proiect care să le „apropie mai mult”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

China şi Rusia au semnat un protocol de acord asupra unui proiect legat de construirea unei linii de mare viteză care să facă legătura între capitalele lor şi destinată să înlocuiască Transsiberianul, ceea ce ar permite reducerea timpului pentru parcurgerea distanţei Beijing-Moscova de la şase zile, în prezent, la două zile.

Calea ferată prevăzută în proiect va depăşi 7.000 de kilometri şi va trece prin Kazan, capitala republicii Tatarstan, la 800 kilometri est de Moscova, au indicat ziarul Jinghua Shibao şi televiziunea de stat chineză CCTV, citate de AFP.

China se mândreşte cu tehnologia sa în domeniul liniilor de mare viteză şi încearcă să o exporte în lume, dar se loveşte de concurenţa unor multinaţionale precum grupul francez Alstom, cel german Siemens şi canadianul Bombardier.

Preşedintele rus Vladimir Putin anunţa în iunie 2013 că a ales linia Moscova-Kazan pentru a construi prima linie de mare viteză din Rusia. Proiectul a fost însă amânat din cauza costului său prea mare.

Bugetul liniei de mare viteză Moscova-Beijing a fost estimat la 230 miliarde de dolari.

Semnarea acestui protocol de acord, care a avut loc la începutul acestei săptămâni, cu prilejul vizitei în capitala rusă a premierului chinez Li Keqiang, intervine în contextul relansării relaţiilor dintre Moscova şi Beijing, pe fondul tensiunilor grave dintre Rusia şi Occident ca urmare a crizei ucrainene. Premierul chinez a fost primit la Moscova de omologul său rus Dmitri Medvedev, precum şi de preşedintele Vladimir Putin.

China, a doua economie mondială, are în prezent cea mai lungă reţea din lume de linii de mare viteză, care urmează să atingă 16.000 km în anul 2020.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...