Moscova face încă un pas spre anexarea unui nou teritoriu

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele rus Vladimir Putin a înaintat miercuri Parlamentului rus, spre ratificare, tratatul de „alianță și integrare” dintre Rusia și Osetia de Sud, catalogat de către Tbilisi și Occident drept un nou pas spre anexarea regiunii separatiste.

Tratatul a fost semnat în luna martie, de către liderul de la Kremlin și așa-zisul președinte al Osetiei de Sud. Documentul, semnat în capitala rusă de președintele rus Vladimir Putin și liderul Osetiei de Sud, Leonid Tibilov, prevede în special crearea unui spațiu de apărare și securitate colectivă cu regiunea separatistă prorusă georgiană, teritoriu a cărui independență a fost recunoscută de Moscova după războiul ruso-georgian din 2008. „Tratatul” prevede totodată protejarea frontierei Osetiei de Sud de către Rusia, precum și o politică externă coordonată între Moscova și regiunea georgiană.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că acordul respectiv „violează suveranitatea și integritatea teritorială ale Georgiei și contravine grosolan principiilor de drept internațional, principiilor OSCE și angajamentelor internaționale asumate de Rusia”.

„Acest așa-numit tratat este încă o măsură a Federației Ruse care obstrucționează eforturile în desfășurare ale comunității internaționale pentru consolidarea securității și a stabilității în regiune”, a spus înaltul oficial NATO, precizând că Alianța Nord-Atlantică nu recunoaște documentul în cauză.

Un document similar a fost semnat în noiembrie anul trecut cu Abhazia, un alt teritoriu separatist prorus din Georgia, document promulgat la începutul lunii februarie de președintele rus Vladimir Putin, în pofida criticilor venite din partea NATO și UE, care au atras atenția Moscovei, că, prin acest acest demers, încalcă suveranitatea și integritatea teritorială ale Georgiei și pune în pericol securitatea în regiune.

Rusia a recunoscut independenţa Abhaziei și Osetiei de Sud în urma războiului ruso-georgian din august 2008. Această decizie a Moscovei a determinat autorităţile de la Tbilisi să rupă relaţiile diplomatice cu Rusia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...