Moscova amenință Chișinăul după expulzarea jurnaliștilor ruși

by Genko Genko

Ministerul rus de Externe a emis luni un comunicat de presă prin care avertizează Republica Moldova în legătură cu „consecințele” care ar putea urma deciziei Chișinăului de a interzice intrarea pe teritoriul țării a unor echipe de jurnaliști ruși.

Luni, o echipă de jurnaliști de la postul rusesc de televiziune „TV Țentr” nu a putut intra pe teritoriul Republicii Moldova, ei fiind întorși acasă de pe Aeroportul din Chișinău. Aceștia plănuiau să ajungă în Transnistria, acolo unde urmau să realizeze un reportaj despre „situația din republică”.

Ministerul rus de Externe remarcă faptul că „acesta nu este primul incident”, anterior mai fiind „interzisă intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a unor echipe de la ‘Russia Today’, ‘RTR’ și ‘Zvezda’”.

Diplomația rusă s-a arătat deranjată și de proiectul parlamentar discutat în această perioadă, care urmează să introducă unele prevederi în Codul Audiovizualului ce ar combate propaganda.

În comunicatul postat pe site-ul MAE rus se arată că procedurile aplicate de autoritățile moldovene cetățenilor ruși sunt „ilegale și nefondate”. Mai mult, Ministerul rus de Externe susține că Moldova a luat aceste măsuri „de dragul cercurilor radicale interesate să alimenteze sentimentel anti-rusești”.

„Sperăm că autoritățile din Chișinău înțeleg posibilele consecințe asupra relațiilor ruso-moldave ale unor asemenea acțiuni”, avertizează diplomația rusă.

În ultima perioadă posturile rusești de televiziune au realizat mai multe reportaje manipulatoare din regiunea transnistreană.

Citește și: (VIDEO) Presa rusă: Transnistria, pregătită de un război

CITIȚI ȘI...