Moldova, subiect în presa franceză: Cum se fură un miliard de dolari și influența lui Plahotniuc

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La Chișinău, o fraudă financiară masivă a adus oamenii în stradă. Pro-rușii și pro-occidentalii au protestat împreună împotriva sistemului oligarhic, dar în cadrul alegerilor prezidențiale din 30 octombrie clasa politică își vindecă rănile cu fracturi vechi, aparent fără să știe că oamenii s-au săturat de clivaje geopolitice. Așa comentează jurnaliștii francezi ultimele evenimente din Republica Moldova.

Le Monde Diplomatique, revista intelectualilor de stânga din Franța a publicat o analiză a situației din Republica Moldova înainte de alegerile prezidențiale.

Revista franceză prezintă istoria dispariției miliardului de dolari din cele trei bănci fraudate, iar un loc central în prezentarea nebuloasei moldovene îi este rezervat oligarhului Vladimir Plahotniuc.

„Controlând principalul partid din coaliția pro-occidentală aflată la putere (…) Plahotniuc a devenit astfel un element central al jocului politic”, scrie Le Monde Diplomatique.

Plahotniuc a încercat chiar să devină prim ministru, ba chiar ar fi reușit asta dacă nu s-ar fi lovit de veto-ul președintelui Nicolae Timofti. A izbutit însă să-și plaseze la putere un apropiat, pe Pavel Filip, provocând o revoltă populară și a tuturor partidelor de opoziție.

În sfârșit, pe 4 martie Curtea Constituțională a decis că președintele va fi ales prin vot universal, alegerile fiind fixate pentru 30 octombrie. Opoziția s-a sfâșiat începând din acel moment, iar lupta pentru putere a reînceput, ducând la combinații ideologice ciudate, cu discursul unui Igor Dodon care se prezintă ca democrat și naționalist moldovean, deși acum abia doi ani se poza împreună cu Putin.

La fel, scrie Le Monde Diplomatique, în mod comic liderul PPDA Andrei Năstase și cel al PAS Maia Sandu evită să se arate prea pro-occidentali pentru a evita să fie asociați cu Plahotniuc, care caută să se arate acum ca fiind candidatul pro-american, pozând alături de adjuncta secretarului de stat SUA Victoria Nuland.

Le Monde Diplomatique scrie fățiș că omul care guvernează Moldova e Plahotniuc și că ambasadele străine care contează știu asta foarte bine. Dat fiind contextul regional și activitatea de destabilizare a Ucrainei dusă de Rusia, Plahotniuc e astfel văzut de diplomații SUA și UE ca un factor de stabilitate în zonă.

Sursa citată scrie că, în cazul Moldovei, ceea ce se remarcase deja într-o țară precum Croația, că uneori partidele și politicienii cei mai declarat pro-europeni se pot dovedi cei mai corupți. Occidentul se teme acum de o răbufnire socială în Moldova cum a fost cea din Ucraina, dar care ar avea consecințe inverse, împingând țara spre Rusia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...