Moldova, la răscruce: Rusia vrea pedepse dure pentru apropierea de UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deși Rusia amenință că relațiile comerciale cu Republica Moldova se vor răci considerabil după semnarea acordurilor cu Uniunea Europeana, oficialii de la Chișinău susțin că aceste declarații sunt pur politice, dar că sunt conștienți de efectele nefaste pe care le-ar avea un astfel de scenariu.

Ministerul moldovean al Economiei a transmis, la solicitarea Ziare.com, care sunt cele mai mari riscuri în acest an pentru Republica Moldova și ce efecte va avea semnarea acordurilor de asociere și de liber schimb cu UE.

Riscuri în anul 2014
• Înrăutățirea vizibilă a situației economice în Ucraina, Rusia și Belarus.

Ucraina, Federația Rusă și Belarus atrag peste o treime din exporturile moldovenești (36% în anul 2013), ceea ce poate contribui la diminuarea vânzărilor de produse în aceste țări, precum și scăderea fluxului de remiteri a lucrătorilor din Moldova.

Mai mult, tensiunile din Ucraina ar putea avea o influență negativă și asupra tranzitului de bunuri prin teritoriul acestui stat.

„Cu toate că, la moment, impactul acestora asupra economiei Moldovei este nesemnificativ, dar pe viitor, luand în considerare aprofundarea crizei politice în Ucraina, consecințele lor pot fi mult mai înalte”, au avertizat oficialii moldoveni.

• Ce riscuri există, dar nu au fost luate în calcul de autoritățile de la Chișinău

Momentan, pentru întocmirea prognozelor oficiale nu au fost luate în calcul riscuri precum posibila restricționare a exporturilor pe piață în Comunitatea Statelor Independente (CSI) – formată din 9 din cele 15 foste republici ale Uniunii Sovietice – sau revenirea masivă în țară a migranților moldoveni, ca urmare a problemelor economice din țările vecine.

Deși aceste riscuri există, Ministerul Economiei „încearcă să prevină survenirea lor prin dialog cu partenerii din Federația Rusă”.

Rusia amenință că va pune piedici exporturilor moldovenești, Chișinăul e optimist

Oficialii de la Chișinău susțin că „nu există niciun motiv temeinic care induce ideea ca aplicarea Acordului de Asociere conduce în sine la deteriorarea relațiilor comerciale dintre Republica Moldova și Federația Rusă”.

Totuși, Moscova a amenințat că relațiile comerciale se vor răci în cazul în care Republica Moldova se îndreaptă către UE, prin vocea viceministrului rus de Externe, Grigori Karasin. „Vedem decizia părții moldovene ca pe o decizie suverană care ar putea avea efecte profunde”, a declarat oficialul.

Mai mult, el a amenințat că relațiile dintre Republica moldova și Rusia vor fi afectate pe toate planurile – „politic, economic, cultural, spiritual”. Astfel, unul dintre obiectivele Moscovei în acest sens este să reducă la minimum „potențialele efecte negative, în primul rând în zona schimburilor bilaterale și a cooperării economice”.

„Semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, programată pentru data de 27 iunie, este extrem de importantă pentru relațiile ruso-moldovene. Este un eveniment major în ceea ce privește relațiile noastre bilaterale”, a mai afirmat Karasin.

Cu toate acestea, Ministerul Economiei de la Chișinău susține că „orice argumente de acest gen dețin un caracter pur politic”.

„Menționăm că practica altor state denotă că sunt admisibile mai multe modele de compatibilitate, unul din ele urmând exemplul Serbiei care are ambele acorduri, cel de asociere cu Zona de Liber Schimb (ZLSAC), precum și un acord de liber schimb cu Rusia”, arată moldovenii.

Totuși, instituția este conștientă de riscurile la care se expune dacă Rusia trece la fapte.

„Posibilele bariere tarifare și netarifare impuse de către Federația Rusă pentru producția importată din Republica Moldova pot avea un impact negativ asupra produselor din grupa agro-alimentară (cum ar fi fructele și legumele), dat fiind faptul că acestea fac parte din topul produselor expediate către Federația Rusă”, menționează moldovenii.

Relațiile comerciale Moldova-UE se întăresc

Totodată, Ministerul Economiei amintește că UE a devenit partenerul principal al Republicii Moldova în ceea ce privește volumul schimburilor comerciale.

„Mai mult decât atât, în contextul semnării Acordului de Asociere și ZLSAC, UE a mărit cotele de import pentru grupa produselor agro-alimentare. Astfel, Moldova va beneficia de o listă de produse care sunt supuse scutirii anuale de taxe/preț de intrare în volumul cotelor tarifare la exportul acestora în UE, precum merele, prune, roșii, struguri, suc de struguri. În plus, o cantitate limitată de fructe și legume supuse prețurilor de intrare în UE va fi liberalizată”, a transmis Ministerul moldovean al Economiei.

Care sunt mizele semnării Acordului de Asociere și a celui de Liber Schimb cu UE

„Aderarea la ZLSAC va aduce beneficii economice și sociale nete pentru Republica Moldova și va contribui la ameliorarea atractivității investiționale”, susține Ministerul Economiei.

Iată care sunt principalele beneficii:

• Semnarea Acordurilor de Asociere și a celui de Liber Schimb cu UE va contribui la accelerarea reformelor structurale în economia și societatea moldovenească.

Aceste acorduri reprezintă о modalitate concretă de a explora dinamica relațiilor moldo-comunitare și se concentrează pe susținerea reformelor cheie, de dezvoltare și creștere economică, guvernare și cooperare în sectoare precum energie, transport, protecție mediu, industrie și dezvoltare a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), protecție socială, drepturi egale, protecție a consumatorului, educație, cercetare și inovații, cooperare culturală etc.

• Acordul de Asociere cu UE va crea o multitudine de oportunități pentru oamenii de afaceri din țară si de peste hotare.

Moldova este unica țară din regiune ce oferă posibilitatea de a exporta mărfuri în regim liber atât pe piața CSI, cât și în UE. Investitorii din întreaga lume au posibilitatea de a crea aici întreprinderi, de a aduce materie primș și de a produce marfa pe care să o exporte în aceste state. Experții prognozează o creștere economică, în medie, de 5,4%, urmare a implementării Acordului de Asociere.

• Creșterea exporturilor

Calculele estimative sugerează că aderarea la Zona de Liber Schimb va impulsiona creșterea exporturilor cu peste 11% și va contribui în mod esențial la diversificarea lor. Totodată, liberalizarea importurilor va spori concurența pe piața internă, ceea ce, în final, va contribui la diminuarea preturilor și creșterea diversității și calității produselor.

Nu toată lumea e atât de optimistă

Alexandru Fala, analist economic la Expert-Group, a avertizat, într-un interviu acordat Ziare.com, că pentru 2014 există niște riscuri enorme, legat de tensiunile din est, având în vedere că acestea s-ar putea traduce prin posibile restricții pentru exporturile către Federația Rusă.

Mai mult, el susține că Acordul de liber schimb nu va fi un colac de salvare pentru Republica Moldova. „Totuși, marele avantaj este că va crea o presiune adițională asupra clasei politice din Republica Moldova pentru a face schimbări”, a apreciat economistul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...