Moldova își amplifică prezența la misiunile de menținere a păcii! Cel de-al zecelea contingent al Armatei Naționale, detașat la KFOR

Moldova își amplifică prezența la misiunile de menținere a păcii! Cel de-al zecelea contingent al Armatei Naționale, detașat la KFOR

Republica Moldova își va amplifica prezența în teatrele de operații și în misiuni internaționale de menținere a păcii, contribuind, astfel, la securitatea europeană și internațională. Declarația a fost făcută de ministrul Apărării, Eugen Sturza, în cadrul ceremoniei de detașare a celui de-al zecelea contingent al Armatei Naționale în operațiunea de menținere a păcii KFOR, desfășurată astăzi la Ministerul Apărării.

Eugen Sturza a menționat că în Kosovo pleacă cei mai pregătiți militari, selectați riguros, care au întrunit condițiile de participare și le-a cerut acestora să reprezinte Armata Națională în misiunea KFOR cu profesionalism.

„Voi sunteţi cei care vor purta drapelul ţării şi vor face cunoscută Republica Moldova în Kosovo. Vă încurajez să acumulaţi cât mai multă experienţa de la partenerii noştri, de la armatele moderne, care participă în misiunea respectivă, iar când veţi reveni acasă, să implementaţi cele mai bune practici, preluate de la ei”, le-a spus ministrul Apărării pacificatorilor moldoveni.

Eugen Sturza a mulţumit guvernului SUA şi celui italian pentru sprijinul acordat la detaşarea şi prezenţa contingentului Armatei Naţionale în operaţiunea KFOR.

La rândul său, Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei Italiei la Chişinău, Antonio Ionio, a menţionat că ţara sa apreciază şi susţine voinţa Republicii Moldova de a contribui la stabilitatea şi siguranţa în Europa, iar Italia este bucuroasă să găzduiască un nou pluton de soldaţi moldoveni în cadrul Grupării de Forţe Multinaţionale Vest a misiunii KFOR din Kosovo, a cărei comandament îl deţine.

Cel de-al zecelea contingent al Armatei Naţionale este format din 41 de militari profesionişti, dintre care un ofiţer de stat major, şapte genişti şi un pluton de 33 de militari, care va executa misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare.

Militarii moldoveni vor pleca în Kosovo sâmbătă, 8 decembrie curent, şi vor fi dislocaţi în baza multinaţională Camp Vilaggio Italia, din localitatea Pech, Kosovo. Mandatul lor va dura şase luni.

0