Mobilizare impresionantă; Cum se pregătesc tinerii polonezi de un război cu Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sentimentul de nesiguranță stârnit de Moscova în întreaga regiune din sud-estul Europei se întrevede cel mai bine în Polonia.

Peste 100 de grupări paramilitare din Polonia raportează o creștere a numărului de membri de la declanșarea conflictului în estul Ucrainei.

Citeşte şi: Merkel: Occidentul este gata de a impune noi sancțiuni Rusiei

Iar antrenamentele, precum cele desfășurate de clubul de tir sportiv Shooters Association, încep să aibă un caracter regulat, observă reporterii New York Times.

Antrenați cu mic cu mare
30 de studenți polonezi s-au înscris recent în club depunând un jurământ pentru apărarea țării, la fel cum au făcut-o și ceilalți 200 de membri.

Cine sunt ceilalți? Adolescenți, tineri de ambele sexe care nu vor să fie luați prin surprindere în cazul în care conflictul din Ucraina se va extinde rapid.

Generalul Boguslaw Pacek, consilier în cadrul Ministerului Apărării, este ofițerul de legătură între aceste grupări și guvernul polonez, participând constant la întrunirile și antrenamentele desfășurate cu regularitate în mai toate regiunile Poloniei.

Bartosz Walesiak, 16 ani, din Kalisz, a depus și el jurământul.

Citeşte şi: UE cere statelor membre ONU să nu recunoască anexarea Crimeei de către Rusia

Ca orice puști a fost fascinat despre poveștile de război încă din copilărie, dar, până când Putin nu a invadat Crimeea, nu a simțit nevoia să se orienteze spre un astfel de grup.

„Cred că Putin vrea mai mult. Lituania, Estonia și Letonia se pregătesc de un astfel de scenariu, prin urmare și noi trebuie să facem la fel”, crede adolescentul.

În așteptarea războiului
Pe măsură ce criza ucraineană se adâncește, scenariul care acum două decenii părea inimaginabil, acela al renașterii fostului URSS, apare acum ca o amenințare reală pentru mulți polonezi.

În Polonia, starea de spirit a populației este deja schimbată la gândul unei invazii rusești în regiune.
Militari Polonia Foto Boston Globe (2)
Declarațiile oficiale ale Kremlinului prin care se afirmă că Rusia nu intenționează acest lucru sunt întâmpinate cu zâmbete forțate.

Citeşte şi: Pușkov: Țările baltice, Polonia și România, state agresive care dictează politica UE împotriva Rusiei

„Cred că impactul acestei crize în viața de zi cu zi începe să fie dramatic. Oamenii pe care îi întâlnesc constant – vecini, frizeri, coafeze – mă abordează pentru a mă întreba când va izbucni războiul. Zilele trecute am primit un telefon de la mama care vroia să știe același lucru”, povestește Marcin Zaborowski, directorul Institutului Polonez pentru Afaceri Internaționale.

Inclusiv seratele din Varșovia sunt motive pentru analize sumbre legate de un eventual război cu rușii.

Mișcare de masă
Isteria pare să se fi declanșat la începutul anului, odată cu anunțul făcut de către Ministerul Apărării Naționale în care fiecare civil care vroia să primească pregătire militară putea să se înscrie la aceste cursuri.

„Peste 1000 de persoane s-au prezentat din prima zi. Este un semn încurajator”, consideră căpitanul Tomasz Szulejko, purtătorul de cuvânt al Statului Major al Armatei Poloneze.

Ministrul Apărării, Tomasz Siemoniak, nu exclude nici posibilitatea creării unei forțe teritoriale defensive din voluntari, în afara armatei profesioniste.

Citeşte şi: Tusk: Politica lui Putin este de a crea conflicte, de a căuta inamici pe care să-i distrugă

Organizarea ar urma modelul Gărzii Naționale din Statele Unite. Joi, premierul Poloniei, Ewa Kopacz, a schimbat legislația privind înrolarea de urgență în caz de manevre militare.
Trupe paramilitare Polonia Foto Boston Globe
Până acum, legea prevedea convocarea rezerviștilor cu pregătire militară, în caz de alertă.

Acum, orice polonez apt de incorporare poate fi chemat.

Alertă în toată zona
La vecinii lituanienii, președintele țării, Dalia Grybauskaite, spune că guvernul va adopta în curând aceeași măsură privind încorporarea rapidă în caz de urgență din cauza situației geopolitice.

Până una alta, lituanienii au la dispoziție o broșură cu 98 de sfaturi utile în caz de război.

„Dacă ești civil, și subliniezi acest lucru, este puțin probabil ca cineva să se grăbească să te ucidă. Focurile de armă care se pot auzi în apropiere nu înseamnă sfârșitul lumii”, se arată în broșură.

„Oamenii vin să mă întrebe ce-i de făcut. Nu știu dacă să mai stea în țară sau să emigreze. Este ceva nou. Până acum nu am mai întâlnit așa ceva”, susține Karlis Bukovskis, director al Institutului de afaceri Internaționale din capitala Letoniei.

Citeşte şi: Putin a plasat forțele militare din nordul țării în stare de alertă maximă

Glume și frică
Sentimentul de teamă este în creștere și în Polonia, dar încă nu a ajuns la nivelul unei isterii în masă, crede Tomasz Szlendak, un sociolog al Universităţii Nicolaus Copernic din Torun, care studiază efectele crizei ucrainene asupra polonezilor.

La o petrecere recentă în mediul academic, unul dintre participanți, fost ofițer, s-a oferit să organizeze o miliție locală în caz de invazie.

Un altul a adăugat că își va pune fiica și soția într-un avion, după care se va înrola în trupele paramilitare.

„Comentariile de acest tip sunt, bineînțeles, glume. Dar ele sunt izvorâte dintr-o frică reală. Nu au pic de umor, sunt glume triste”, spune Szlendak.

Populația nu a ajuns încă în stadiul în care să își facă provizii de alimente și arme în subsolul caselor, dar teama este în creștere, spune și Marcin Zaborowski.

Citeşte şi: Business Insider: Cum ar arăta Rusia fără Vladimir Putin

Mesaje alambicate
Fostul parlamentar Pawel Kowal, expert în relații externe, susține că populația primește mesaje ambigue de la liderii săi.

Pe de o parte, pericolul rusesc este prezentat ca unul iminent, în timp ce mesajele de reasigurare privind stabilitatea și securitatea asigurată de apartenența la UE și NATO curg cu aceeași frecvență.

„Sentimentul este că între NATO și Rusia s-a reinstalat o nouă Cortină de Fier. Dar de această dată, Polonia a nimerit de partea care trebuie”, susține Kowal.

Creșterea numărului de voluntari înrolați în grupările paramilitare este doar o parte a fenomenului, explică acesta.

Patriotismul și serviciul în uniformă deveniseră deja o modă printre tinerii polonezi, în condițiile în care armata oferă o carieră stabilă, iar amenințarea reprezentată de fenomenul Putin și criza din Ucraina nu au făcut decât să accelereze acest trend, explică generalul Pacek.

Citeşte şi: Rusia a transformat Crimeea într-o fortăreață

Inițiativa privată
În Szczeci, un alt oraș polonez, un alt grup paramilitar a reunit zilele trecute 500 de cadeți în cadrul antrenamentelor.

Generalul Pacek crede că la această oră sunt peste 120 de astfel de grupări în toată țara, dar recunoaște că este doar o estimare.

Grupările paramilitare nu sunt nevoite deocamdată să raporteze înființarea lor sau numărul de membri înrolați.

Ministerul Apărării încearcă să mențină situația sub control oferind asistență tehnică, echipament militar, uniforme, ba chiar și bani pentru a cunoaște dimensiunea fenomenului.

„Nu se pune problema ca ei să ducă luptele. Trebuie doar să ofere asistență forțelor armate. Dar, bineînțeles, trebuie să fie pregătiți să apere țara”, menționează generalul.

Mitul invadatorului
În Kalisz, cei 30 de studenți și-au depus jurământul în fața autorităților după care s-au întors la antrenament pe terenul de sport al școlii.

Citeşte şi: (VIDEO) Putin dezvăluie în premieră operațiunea care a dus la anexarea Crimeei

Grzegorz Sapinski, primarul orașului crede că situația din Ucraina a generat o adevărată mutație în mentalitatea generației tinere.

„Nu poți să nu observi schimbarea de atitudine în rândul tinerilor față de situația din Ucraina. Până la urmă, ceea ce se petrece acolo nu este la capătul lumii, suntem la doar câteva ore distanță față de ei”, spune primarul din Kalisz.
Trupe paramilitare Polonia Foto Boston Globe (2)
Pe teren, voluntarii din Shooters Association tocmai fac un tras-marş pe teren. Fiecare din ei foloseşte un AK-47 pentru a se obişnui cu greutatea armei.

Cel mai tânăr dintre ei, Grzegorz Zureck are doar 11 ani. Ţine pasul cu greu, dar nu dă semne de abandon.

„Cred că este posibil ca Putin să încerce ceva împotriva Poloniei. Din istorie ştiu că Rusia a fost mereu un stat totalitar. Acum încearcă să recupereze ceea ce a pierdut după sfârşitul Războiului Rece. Dacă invadează Polonia nu o să stau pe gânduri să lupt împotriva lor”, afirmă puştiul de 11 ani.

Citeşte şi: (VIDEO) Putin a apărut după 10 zile; Cum comentează absența sa


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...