Mixtul PD-PSRM – o chestiune sensibilă dezbătută la Strasbourg; Europenii cer, în continuare, reforme şi combaterea corupției

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reforma sistemului electoral, înfăptuită de PD şi PSRM, a fost una dintre cele mai sensibile chestiuni din dezbaterile organizate miercuri și joi, la Strasbourg, cu prilejul celei de-a cincea ședință a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova. Mai mult, deputații europeni se arată nemulțumiți de reforma privind combaterea corupției în Republica moldova şi solicită, în continuare, acțiuni clare care să limiteze acest flagel.

În cadrul reuniunii, parlamentarii europeni şi delegația Republicii Moldova au dezbătut stadiul punerii în aplicare al reformelor asumate prin Acordul de Asociere UE-Moldova și Acordul de liber schimb, evoluțiile în anumite domenii, reforma sistemului electoral în Republica Moldova, asistența macrofinanciară a UE pentru Chișinău, precum si așteptările pentru Summit-ul Parteneriatului estic de la Bruxelles.

La finalul întâlnirii, parlamentarii au adoptat un set de recomandări prin care au solicitat Republicii Moldova să rămână pe calea reformelor, să lupte împotriva corupției și să evite polarizarea societății în timpul unui an electoral cheie, în 2018.

Membrii Comitetului Parlamentar de Asociere au cerut autorităților din Moldova și instituțiilor UE să coopereze și mai intens pentru a valorifica întregul potențial al Acordului de Asociere si al celui de liber schimb, precum si plata la timp a finanțărilor europene aprobate anterior, cu respectarea elementelor de condiționalitate.

Reforma sistemului electoral a fost una dintre cele mai sensibile chestiuni din dezbatere
, deputații europeni subliniind importanța asigurării imparțialității în definirea circumscripțiilor electorale cu mandat unic și componența comisiei electorale drept cheie pentru consolidarea încrederii în relația cu UE.

Parlamentarii au solicitat în cele din urmă Adunării Parlamentare Euronest și Summit-ului Parteneriatului Estic să demonstreze ambiție și pragmatism față de așteptările legitime ale partenerii estici, astfel încât să se ajungă la rezultate concrete pentru cetățeni acestor state, precum eliminarea taxelor de roaming, astfel încât cetățenii din Parteneriatul Estic să poată beneficia și de succesele UE.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...