Mişcare surprinzătoare în industria auto de lux: De ce roboţii sunt înlocuiţi de oameni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Compania Mercedes-Benz a decis să înlocuiască unii dintre roboţii care fac parte din liniile de asamblare ale celebrelor automobile cu roboţi mai mici şi chiar cu oameni.

Motivul? Noul S-Class are detalii atât de sofisticate, încât este nevoie de mult mai multă flexibilitate decât cea de care pot fi capabile maşinăriile din liniile de asamblare, scrie The Guardian.

„Roboţii nu se descurcă cu gradul de individualizare şi multitudinea de variante pe care o avem astăzi. Salvăm bani şi ne asigurăm viitorul angajând mai multe persoane”, a explicat Markus Schaefer, şeful de producţie de la compania Mercedes.

Detaliile automobilului ce presupun fineţe în mişcări sunt multe, la fel şi numărul de maşini produse în fabrica veche de peste 100 de ani din Sindelfingen, pe porţile căreia ies 400.000 de vehicule anual.

Totuşi, nu se poate vorbi de o tendinţă generală în industria auto, astfel încât roboţii să fie „îngrijoraţi” că îşi pierd locurile de muncă. Dar asta se poate întâmpla mai ales în zona autovehiculelor de lux, unde cheia succesului este personalizarea maşinii. Iar dacă aptitudinile umane pot fi folosite pentru a schimba o linie de producţie într-un weekend, în cazul roboţilor e nevoie de săptămâni întregi pentru reprogramare şi realiniere.

„Varietatea este mult prea mare pentru maşini. Ele nu pot lucra cu atât de multe opţiuni diferite”, a punctat Schaefer.

Acesta încearcă să reducă timpul alocat producerii unei maşini de la standardul de 61 de ore, stabilit în 2005, la doar 30 de ore.

Mercedes, compania care se clasează pe locul secund în topul producătorilor de maşini de lux, nu este singura care ţinteşte către flexibilitatea sistemelor. Competitorii germani BMW şi Audi testează roboţi inteligenţi echipaţi cu senzori, care pot lucra cot la cot cu oamenii.

Chiar şi în Japonia, liderul incontestabil al industriei robotice, Toyota a început un proces similar, înlocuind maşinăriile cu oameni pentru a creşte eficienţa şi a reduce risipa.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...