Experți: Prin demararea reformei Guvernului, Plahotniuc distrage atenția de la schimbarea sistemului electoral

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reforma Guvernului anunțată miercuri de liderul Partidului Democrat (PD) Vladimir Plahotniuc, în lipsa premierului, la un an de la primele discuții despre aceasta este o încercare de a distrage atenția opiniei publice de la schimbarea sistemului electoral, pe care socialiștii și democrații încearcă să o facă. Opinii în acest sens împart mai mulți experți.

Vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari, este de părere că PD încearcă să impună opiniei publice un nou subiect, pe care presa de buzunar ar urma să îl mediatizeze lăsând în umbră încercarea de a schimba sistemul electoral actual. Mai mult, acesta spune că, ceea ce a făcut miercuri oligarhul Plahotniuc, în lipsa premierului Pavel Filip, este un lucru caracteristic regimului autoritar de guvernare.

„Nu văd nicio stranietate. Este un lucru caracteristic unui regim autoritar. Ceea ce a făcut Plahotniuc arată că mergem spre acest parcurs. Acum un an se vorbea despre această optimizare, iar prim-ministrul vorbea că în septembrie va fi demarată reforma. A trecut mai bine de jumătate de ani și abia acum se anunță demararea ei. Se pare că orice reformă care atinge acest regim mafiot fie se amână, fie se mimează. De ce s-a produs asta după un an de la primul anunț? Pentru că se încearcă sustragerea atenției de la reforma sistemului electoral, care nu este susținută de partenerii externi. În al doilea rând, asta se face pentru PR politic înainte de alegerile parlamentare”, a declarat Slusari în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.

Acesta spune că după optimizarea propusă de PD instituțiile vor fi incapabile să funcționeze cel puțin 6 luni, astfel el se întreabă de ce ar avea nevoie Plahotniuc de haos. „Aici se pune întrebarea de ce se vrea acest haos?. Factorul de decizie nu este în Guvern, deciziile se iau în altă parte. Elocvent, Plahotniuc a dat de înțeles că el nici nu are nevoie de prim-ministru, vor fi miniștrii care vor vocifera”, a mai spus Slusari.

Directorul de programe la Centrului de Politici și Reforme Structurale, Ștefan Gligor, spune că, contează mai puțin reforma care va fi demarată, în contextul în care rămân aceeași oameni în sistem. Mai mult, acesta a făcut referire la reforma justiției, care nu a îmbunătățit climat.

„Mă interesează conținutul reformei și nu vorbele spune de un om care nu are atribuții cu această reformă. S-a făcut reforma justiției, prin reducerea instanțelor judecătorești de la 47 la 16. În anul 2014 spre 2015, în indexul privind independența judiciară Republica Moldova ocupa poziția a 82-a în lume. În 2016 spre 2017, după efectuarea reformei, țara noastră a fost clasată pe locul 100. Deci, după această reformă, noi am degradat cu 18 poziții. Poți forma și scrie o lege, dar problema rămâne a fi în exponenții sistemului anterior. În țară poți induce lumea în eroare, nu și experții internaționali. Mă tem că va fi la fel și cu reforma Guvernului”, a spus expertul.

De partea cealaltă, șeful Centrului de Implementare a Reformelor (CIR), Iurie Ciocan, spune că, conceptul reformei a fost realizat de către experți internaționali și că în curând vor fi organizate dezbateri pe marginea lui.

„Reforma este foarte bine pregătită. Acum este un moment extrem de oportun pentru a face acest lucru. De ce nu s-a făcut până acum este o altă problemă. Această reformă este necesară și se dorea demult”, a spus Ciocan.

În context, jurnalistul Igor Volnițchi a afirmat că reforma pare să fi început odată cu comasarea, acum 2-3 săptămâni, a 5 instituții în Ghișeul Unic, doar că spre deosebire de reforma clasei politice, inițiată de Plahotniuc, aceasta pornește de sus în jos.

„Parcă reforma a început când au fost comasate 5 instituții. Aici se va merge de la nivelul superior în jos, dar asta nu este clar. Să comparăm 2 procese de amploare lansate în 2016 – reorganizarea Guvernului anunțată în aprilie 2016 și reforma clasei politece, anunțată de Plahotniuc în august 2916. În cazul reformei clasei politice s-a mers pe consultări, prin raioane, periodic se făceau niște declarații, iar finalitatea este modificarea sistemului electoral. În cazul guvernului este altfel. PD a prezentat miercuri produsul și acum cere să ne dăm cu părerea. Deci, se merge de sus în jos”, a declarat Volnișchi.

Amintim că președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a anunțat despre lansarea proiectului privind reformarea structurală a Guvernului, astfel ca din cele 16 ministere să rămână doar nouă. Anunțul a fost făcut astăzi, după ședința săptămânală a PDM, care a avut loc în lipsa premierului Pavel Filip care se află într-o vizită oficială la Praga.

„Am propus colegilor din partid ca imediat ce vom avea discuțiile finale cu colegii din coaliție, să trecem imediat la implementarea acestei reforme. Urmează să vedem dacă găsim consens la acest subiect. O reformă totală a Guvernului și agențiilor. Aici nu mai e loc de compromisuri. În cazul ăsta jumătățile de măsură nu mai au loc”, a declarat dimineață Vlad Plahotniuc. La fel, acesta a spus că a insistat „să terminăm cu partajările funcțiilor în Guvern și în alte instituții”.

Câteva ore mai târziu, președintele Igor Dodon a reacționat la anunțul lui Plahotniuc, precizând că „o reformă a Guvernului este necesară, numărul ministerelor trebuie redus, iar acești miniștri trebuie demiși”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...