Milioanele democraţilor: Cum PD a adunat 42 de milioane de lei din donaţii în 2016

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Au dat partidului şi ce nu au avut. O parte din finanţatorii Partidului Democrat (PD) au donat formaţiunii, în 2016, sume pe care, oficial, nu le-au câştigat, făcând donaţii mai mari decât veniturile lor legale. În total, PD a fost finanţat anul trecut cu 42 de milioane de lei, provenite de la 2.285 de persoane. Acest număr este de două ori mai mare decât totalul donatorilor altor nouă partide din Moldova luate împreună.
Centrul de Investigaţii Jurnalistice a analizat rapoartele privind gestiunea financiară depuse de democraţi la Comisia Electorală Centrală (CEC) şi a aflat că printre donatorii generoşi se numără preşedinţi de raioane, primari cu probleme de integritate, deputaţi sau oameni de afaceri abonaţi la banii statului.

Anul trecut, finanţatorii democraţilor au donat sume între 500 de lei şi jumătate de milion, multe dintre donaţii fiind făcute în aceeaşi zi. De exemplu, 61 de persoane au depus banii pe data de 20 aprilie 2016, iar altele 360 – cu cinci zile mai târziu, pe 25 aprilie. Cele peste 42 de milioane de lei ale democraţilor au fost donate în 42 de zile din an, ceea ce înseamnă că partidul s-a îmbogăţit cu câte un milion în fiecare zi.

Doar cinci deputaţi democraţi au dat bani pentru partid

Pe listele donatorilor PDM se regăsesc doar cinci din cei 41 de deputaţi din actuala legislatură. Parlamentarii au adunat în total 140.000 de lei. Cei mai mulţi bani, câte 50.000 de lei de la fiecare, au venit de la Nicolai Dudoglo şi Serghei Chiseliov. Primul ocupă fotoliul în Parlament din decembrie 2014, fiind anterior primar al municipiului Comrat (între anii 2004 şi 2014). În 2016, deputatul a declarat salariul său anual de peste 122.000 de lei şi peste 75.000 de lei – veniturile soţiei, zece terenuri, două apartamente, două case şi trei maşini. Dudoglo este co-fondator al firmei Drongo Ltd. din Ungaria (10%), iar soţia acestuia deţine Întreprinderea Individuală Dudoglo Tatiana. În anii precedenţi, familia Dudoglo a contractat şi două împrumuturi bancare, de 19.000 de euro şi 170.000 de lei. Deputatul şi-a susţinut partidul şi în cadrul alegerilor parlamentare din 2014, când a donat 50.000 de lei.

Serghei Chiseliov a devenit deputat pe listele Partidului Democrat pe 16 martie 2016. A fost patron al echipei de fotbal Olimpia Bălţi, implicat în mai multe scandaluri, fiind suspendat şi amendat de Federaţia Moldovenească de Fotbal. În ultima declaraţie de avere, Chiseliov a trecut două automobile, două terenuri, un apartament de 80 de metri pătraţi în oraşul Bălţi, care ar costa peste 200.000 de lei şi care i-ar fi fost donat în 1996, un spaţiu comercial cu o suprafaţă de 45 de metri pătraţi şi două case la Bălţi, cu o suprafaţă totală de 170 de metri pătraţi. Potrivit Jurnal TV, de fapt, familia Chiseliov trăieşte într-o casă luxoasă care nu a fost inclusă în declaraţia de avere a deputatului.

Familia Chiseliov are în proprietate firma Telius-C.C.C., fondată de soţia demnitarului, şi care i-a adus jumătate de milion de lei sub formă de dividente în anul 2016. Prin intermediul acestei companii, cuplul deţine mai multe localuri în or. Bălţi. Chiseliov este şi fondator al firmei Max Ball SRL, împreună cu Cristina Nichiforciuc, care ar fi soţia unui alt deputat PD, Eugeniu Nichiforciuc. Cei doi deţin un alt local la Bălţi.

Un alt democrat, Oleg Sârbu, a contribuit cu 20.000 de lei la creşterea bugetului democraţilor. Acesta este deputat din 2010. Mai multe dintre firmele sale au fost favoritele licitaţiilor publice, fapt despre care Centrul de Investigaţii Jurnalistice a relatat anterior într-o anchetă.

Câte 10.000 de lei reprezintă aportul deputaţilor Artur Reşetnicov şi Corneliu Dudnic. Fost director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Reşetnicov se numără printre cei 14 deputaţi transfugi, care, la sfârşitul anului 2015, au părăsit fracţiunea PCRM. Potrivit declaraţiei de avere, Reşetnicov a avut anul trecut un salariu de puţin peste 161.000 de lei, în timp ce soţia sa a câştigat un milion de lei din servicii notariale. În 2016, familia Reşetnicov a vândut cota-parte din firma Cansur Com SRL, care gestiona o companie de turism, dar şi casa din or. Codru, pe care o deţinea, obţinând în schimb 720.000 de lei, bani care ar urma să intre în conturile soţilor Reşetnicov până în 2021. Deputatul şi soţia sa declară un apartament, dar locuiesc într-o casă din str. Drumul Viilor, pe care nu o regăsim în declaraţia de avere şi interese pentru anul 2016, ea fiind înregistrată pe numele soacrei sale. Ale­sul popo­ru­lui con­duce un Land Rover Disco­very Sport, care valo­rează aproape un milion de lei.

Deputatul democrat Corneliu Dudnic, sportiv de performanţă, a venit în Parlament în iulie 2015, după ce Vlad Plahotniuc şi-a depus mandatul. Este fondator şi director al firmei Vancor-Trans SRL, care oferă servicii de transport de călători şi de mărfuri. Şi peste Prut a deţinut o firmă specializată în transportul rutier de mărfuri, Nik Trade Company, înregistrată în anul 2008 şi, potrivit portalului Moldova Curată, dăruită unei alte persoane în 2015. Soţia sa deţine firma Davicrim SRL cu activităţi de comerţ a îmbrăcămintei şi încălţămintei, de pe urma căreia a declarat un salariu anual de nici 6.000 de lei. În total, veniturile familiei Dudnic în anul 2016 au constituit aproape 129.000 de lei.

Întreaga investigație poate fi citită aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...