Microsoft lansează Windows 10 S – o versiune simplificată pentru a răspunde Chrome OS

by Genko Genko

Microsoft a anunțat marți o nouă versiune a Windows, menită să concureze cu Chrome OS al celor de la Google. Microsoft lansează Windows 10 S, o versiune simplificată de Windows 10. Aceasta este gândită pentru PC-urile ieftine și, în special, pentru zona de educație, acolo unde Chrome OS este din ce în ce mai popular.

Deși nu există la ora aceasta pe zona de mobile, Microsoft deține încă peste 90% din piața sistemelor de operare pentru PC-uri. Singura amenințare viitoare poate veni din partea Google, iar pentru a preîntâmpina eventuale surprize neplăcute, Microsoft reacționează rapid la Chrome OS.

PC-urile cu Windows 10 S vor putea instala aplicații doar din magazinul dedicat al celor de la Microsoft, Windows Store. Cu alte cuvinte, nu va putea fi descărcat și rulat orice program de pe internet. Asta nu înseamnă că nu vor putea fi folosite aplicațiile tradiționale pentru desktop. Însă, dezvoltatorii vor trebui să le înregimenteze în Windows Store dacă doresc să fie prezenți pe Windows 10 S.

O altă caracteristică care reiese din simplificarea realizată de Microsoft la nivelul sistemului de operare vizează timpii de pornire ai PC-urilor care folosesc Windows 10 S. Astfel, conform celor de la Microsoft, sistemul se va iniţia în 15 secunde.

Windows 10 S va fi disponibil din vară și va costa 189 de dolari. Acesta va fi gratuit pentru școlile care folosesc Windows 10 Pro și include o licenţă pentru Office 365 Education. De asemenea, cei care vor cumpăra un PC cu Windows 10 S, vor putea face upgrade, contracost, la Windows 10 Pro pentru a putea instala aplicaţii şi din afara Windows Store.

CITIȚI ȘI...