Marea Britanie, Suedia și Polonia vor propune UE să trimită o misiune civilă în Ucraina

by Genko Genko

Marea Britanie, Suedia și Polonia vor propune Uniunii Europene să trimită o misiune civilă, consilieri judiciari și polițiști, în Ucraina în cadrul politicii de securitate și apărare comună.

Misiunea UE va căuta să reconstruiască poliția și sistemul juridic al Ucrainei pe termen scurt, contribuind la combaterea violenței sporadice într-o țară de 46 de milioane de oameni și va pune bazele pentru punerea în aplicare a unui acord de liber schimb propus de Uniunea Europeană.

„Restabilirea încrederii în statul de drept din Ucraina va fi vital pentru stabilitatea din viitor. Vă propunem astfel o misiune de consolidare a capacităților axate pe sprijinirea sistemului judiciar și al poliției”, se arată într-un document, pregătit pentru următoarea reuniune a miniștrilor europeni de externe de pe 14 aprilie.

O astfel de misiune ar trebui să câștige sprijinul tuturor celor 28 de state membre ale UE și este puțin probabil să fie popular în Moscova, care a acuzat Occidentul că va interveni în afacerile interne ale țării vecine, se arată în document.

Misiunea va fi coordonată cu NATO și va implica atât guvernul de la Kiev, cât și întreaga țară, în scopul de a îmbunătăți securitatea Ucrainei.

„Misiunea ar prezenta, de asemenea, un mesaj clar al UE în vederea sancțiunilor pentru Rusia”, e mai arată în document.

CITIȚI ȘI...