Marea Britanie este hotărâtă să renegocieze termenii apartenenţei la UE

by Genko Genko

Ministrul britanic de Finanţe George Osborne a dat marţi un semnal clar omologilor săi europeni, afirmând că guvernul conservator este hotătât să recâştige din drepturile pierdute în favoarea UE, înainte de a organiza un referendum privind apartenenţa Marii Britanii la blocul comunitar.

Osborne a spus, la sosirea la reuniunea miniştrilor de Finanţe ai UE de la Bruxelles, că premierul David Cameron va fi „constructiv dar angajat”, în discuţiile cu UE, iar partea britanică va şi „hotărâtă şi fermă” în solicitarea reformelor, relatează Wall Street Journal.

Conservatorii au câştigat majoritatea în alegerile legislative de săptămâna trecută cu promisiunea de a renegocia termenii apartenenţei Marii Britanii la Uniune şi de a organiza, până în 2017, un referendum referitor la rămânerea sau nu în UE.

Cameron a spus că vrea să obţină o serie de drepturi din partea Bruxelles-ului, între care un control mai mare asupra ajutoarelor sociale care pot fi solicitate de muncitorii străini în Marea Britanie.

„Am venit aici cu un mandat foarte clar de a îmbunătăţi relaţiile Marii Britanii cu UE. Nu cred că cineva are vreun dobiu. Vom organiza un referendum privind apartenenţa la UE, după ce vom avea acele negocieri. Nimeni nu trebuie să subestimeze hotărârea noastră de a reuşi, pentru poporul britanic şi pentru muncitorii din UE”, a spus Osborne.

Între schimbările avute în vedere de Partidul Conservator se află restrucţionarea dreptului cetăţenilor dintr-un stat membru al UE de a cere ajutoare sociale în alt stat membru, opinie susţinută şi de alte state membre bogate, precum Germania.

Alte restricţii, care ating principiul libertăţii de mişcare a persoanelor şi a muncitorilor din UE, nu sunt acceptate de Comisia Europeană, ceea ce va duce la negocieri.

Nu este aşteptat ca negocierile oficiale pe tema solicitărilor Marii Britanii să înceapă marţi, dar oficiali din această ţară şi din UE spun că discuţii informale, despre tipul de solicitări, ar putea avea loc în următoarele săptămâni. Subiectul ar putea fi prezentat mai amplu atunci când Cameron va merge la Bruxelles în luna iunie, pentru o reuniune a şefilor de guverne din UE.

Ministrul austriac de Finanţe, Hans Jorg Schelling, a spus marţi că este convins că referendumul va avea un rezultat pozitiv, iar Marea Britanie va rămâne în UE.

CITIȚI ȘI...