Maia Sandu acuză CSP că mimează concursul de selectare al procurorului general: Vor să-l pună pe Harunjen la șefia PG

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) mimează concursul de selectare al procurorului general, spune lidera Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu. Potrivit acesteia, actualul viceprocuror Eduard Harunjen ar urma să fie numit în această funcție, concursul organizat de CSP fiind doar de dragul lumii.

Sandu spune că nu este clar de ce guvernarea a decis tocmai acum să organizeze concursul de selectare al procurorului general.

„În toți acești ani lupta împotriva corupției a fost mimată. Politicienii corupți nu doresc să-și taie creanga de sub picioare. Dacă lupta împotriva corupției ar începe cu adevărat, clasa politică ar fi prima care ar suporta consecințele, și-ar pierde averea și, mai ales, libertatea. Vedem ce eforturi titanice fac partidele de la guvernare pentru ca să rămână în continuare să ne conducă. În februarie 2016, guvernarea anunța cu mult fast adoptarea noii legi a Procuraturii. Ne-a spus atunci că este o reformă așteptată de mai mult de 20 de ani. La 1 august, majoritatea prevederilor acestei legi au intrat în vigoare, cu excepția articolului privind numirea procurorului general de către președintele țării. Pe 22 septembrie curent, a fost lansat concursul cu privire la selectarea procurorului general. Chiar dacă guvernarea și-a asumat angajamentul în față cetățenilor și în fața partenerilor de dezvoltare să selecteze procurorul general în conformitate cu noua lege, nu este clar care sunt adevăratele intenții ale guvernării și de ce concursul a fost lansat acum”, a declarat Sandu în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, aceasta pune la îndoială credibilitatea CSP și anunță că viitorul procuror ar urma să fie numit actualul viceprocuror Eduard Harunjen, concursul fiind mimat.

„Sunt semne de întrebare privind credibilitatea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), care organizează concursul. Ne întrebăm cum e posibil ca oameni care au consolidat sistemul corupt pot demola acest sistem. Am văzut deja primele pseudo-realizări a acestui Consiliu. În două funcții cheie – cea de președinte al Consiliului pentru selecția și cariera procurorilor și cea de președinte al Colegiului de evaluare a performanțelor procurorilor au fost selectate persoane despre care presa independentă a scris că au dosare dubioase, aceștia au gestionat dosare împotriva oponenților politici pe timpul guvernării comuniste, unul dintre ei a semnat mai multe demersuri privind judecarea și reținerea tinerilor protestatari la 7 aprilie 2009 în comisariatele de poliție, iar altul a instrumentat un dosar urmare a căruia Republica Moldova a fost condamnată șa CEDO și l-a scos de sub urmărire penală pe fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc în dosarul maiorului domnișor. Acțiunile Consiliului va descuraja participarea oamenilor integri la concurs. Din anumite surse am auzit că numele persoanei care urmează să fie selectată de CSP pentru funcția de procuror general este deja cunoscută. Este vorba despre actualul viceprocuror Eduard Harunjen. Deci, concursul este mimat”, a mai spus Maia Sandu.

În context, Sandu a cerut actualei guvernări să respecte angajamentul de punere în aplicare a noii legi imediat ce cadrul constituțional va permite acest lucru.

„Constituia nu a fost încă modificată, astfel încât procurorul să fie numit de președinte. Este curios faptul că, guvernarea s-a îngrijit ca modificarea Constituției să poată fi făcută doar după 3 noiembrie, după primul tur al alegerilor prezidențiale. Cerem ca guvernarea să-și respecte angajamentul de punere în aplicare a noii legi imediat ce cadrul constituțional va permite acest lucru”, a mai spus Maia Sandu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...