Luna albastră, fenomen astronomic spectaculos; Cum ne afectează viaţa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Luna Albastră”, un fenomen astronomic rar se va produce vineri. Totuși, satelitul naturar al Terrei nu va avea o nuanță albastră, denumire fenomenului având legătură doar cu apariţia a două Luni pline în decurs de 31 de zile, scrie Mediafax.

Fiecare lună calendaristică include o noapte cu Lună plină, dar, întrucât ciclul lunar şi anul calendaristic nu sunt chiar perfect sincronizate, la aproximativ fiecare trei ani, o lună calendaristică include două nopţi cu Lună plină.

Totuşi, Luna apare uneori învăluită într-un halou albastru, însă acest fenomen se produce doar atunci când în atmosfera terestră există cantităţi mari de fum şi de particule, precum cele care provin din erupţii vulcanice uriaşe.

Aşa s-a întâmplat în 1883, când vulcanul Krakatoa a erupt, ejectând în atmosferă atât de multă cenuşă, încât Luna a avut o tentă azurie timp de mai mulţi ani, noapte după noapte.

Acest fenomen astronomic se va produce din nou în ianuarie 2018.

Legendele spun că luna plină scoate la iveală tot ce este mai rău în comportamentul uman. Chiar şi în zilele noastre, mulţi oameni cred că luna plină este de vină pentru sinucideri, crime şi accidente rutiere, însă aceste lucruri nu au fost niciodată dovedite.

În cadrul unui experiment, cercetătorii de la Universitatea din Gothenburg, Suedia, au monitorizat somnul mai multe persoane urmărind influenţa fazelor lunii asupra lor.

Michael Smith, coordonatorul studiului, a descoperit că participanţii la studiu au dormit cu 25 de minute, în medie, mai puţin atunci când era lună plină sau aproape plină. Bărbaţii au fost mai afectaţi decât femeile, dormind cu 50 de minute mai puţin decât în mod normal.

„Poate fi un avantaj al evoluţiei omului, strămoşii noştri erau probabil mai energici şi mai alerţi atunci când vânau pe timpul unei luni pline” spune Michael Smith, citat de publicaţia britanică Daily Mail.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...