Lumea, în fața unei crize globale a usturoiului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În China, preţurile usturoiului aproape s-au dublat în ultimul an, atingând un nivel record, în condiţiile în care vremea nefavorabilă şi interesul în creştere al speculatorilor au împins cererea puternic în sus, scrie Financial Times.

Având în vedere că China reprezintă peste 80% din exporturile de usturoi la nivel mondial, importatorii întâmpină probleme.

Nu există contracte futures pe usturoi în China, însă preţul în yuani al produsului fizic a început să crească la sfârşitul anului trecut după ce precipitaţiile abundente au afectat producţia pe acest an. Creşterea de preţ a atras achiziţii speculative, împingând şi mai mult preţurile în sus, spun analiştii.

„În acest an mulţi au ştiut că producţia de usturoi este slabă, aşa că s-au gândit să facă bani din diferenţa de preţ”, spune Cui Xiaona, analist la Sublime China Information Group.

Ca urmare a eforturilor autorităţilor chineze de a stabiliza piaţa bursieră a ţării prin impunerea de limite asupra tranzacţiilor cu acţiuni anul trecut, banii au început să fie direcţionaţi în schimb către o gamă largă de materii prime.

Preţurile usturoiului sunt acum mai ridicate decât cele înregistrate în 2009 şi 2010, când s-au mai înregistrat creşteri puternice de preţ.

Oferta deficitară şi preţurile ridicate au dus la o scădere a exporturilor chineze, care se situează la un minim pe patru ani. În primele şapte luni ale acestui an, exporturile de usturoi proaspăt au scăzut cu 12% până la 895.000 de tone.

Situaţia este şi mai problematică în cazul usturoiului uscat. China reprezintă aproape 90% din exporturile de usturoi uscat la nivel mondial. Scăderea ofertei din China a coincis cu o producţie mai slabă în SUA, iar traderii se aşteaptă ca preţurile să rămână ridicate pe termen scurt.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...