Lovitură grea pentru Putin; Cum se explică grava criză economică din Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Veniturile din petrol ale Rusiei, în perioada ianuarie-iunie 2015, au scăzut cu 100 de miliarde de dolari, se arată în raportul Trezoreriei SUA (Ministerul de Finanțe) pentru Congresul american cu privire la situația în economia mondială și piața valutară.

Pe baza acestor date, Washingtonul determină „manipulatorii valutari” – țările care scad în mod artificial valoarea monedei naționale, ieftinind exporturile sale.

În raportul din aprilie, Trezoreria SUA a avertizat că sancțiunile și scăderea prețurilor petrolului vor avea un impact negativ asupra creșterii economice în Rusia. În această primăvară, agenția a prezis că scăderea prețurilor petrolului ar priva bugetul rus în acest an de circa 105 miliarde $.

Scăderea prețului petrolului de la o medie de $ 105 pe baril în prima jumătate a anului 2014, la $ 55 un an mai târziu a devenit unul dintre cei mai importanți factori în echilibrarea economiei globale. Pe seama ieftinirii petrolului au avut de profitat țările importatoare, în timp ce ţările exportatoare şi-au redus veniturile cu zeci sau sute de miliarde de dolari.

În afară de Rusia, în lista ţărilor cu venituri nerealizate se mai află Arabia Saudită – 150 de miliarde de dolari, țările din Golful Persic – în total 130 miliarde de dolari, Norvegia – 30 miliarde. În schimb, în primele 6 luni, datorită petrolului ieftin, țările din Asia au făcut economii de 340 de miliarde de dolari. În perioada menţionată, Statele Unite ale Americii au „salvat” 110 miliarde de dolari.

Potrivit evaluării Ministerului Finanțelor din SUA, Rusia trece printr-o perioadă de „management defectuos al economiei și suferă din cauza prețurilor mici la petrol și a sancțiunilor”.

De asemenea, documentul spune că Rusia traversează „o contracție economică gravă”. Cu toate acestea, Rusia a reuşit, în comparaţie cu alte ţări exportatoare de petrol, să mențină o balanță comercială pozitivă. A „obţinut” acest lucru cu prețul „recesiunii, restricțiilor la importuri (embargoul alimentar) și slăbirii rublei”. Toți acești factori au dus la creşterea preţului exporturilor în faţa importurilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...