Locurile surprinzătoare în care se ascund cei mai mulți microbi în casa

by Genko Genko

Majoritatea dintre noi tindem să credem că baia este cel mai neigienic loc din casă. De fapt, unele dintre cele mai uzuale obiecte se dovedesc a fi un adevărat „paradis” pentru dezvoltarea bacteriilor și a germenilor: chiuveta din bucătărie, buretele de vase sau chiar tocătorul. Iată o listă a celor mai murdare locuri și obiecte din casă, dar și cum poți rezolva aceste neplăceri!

Chiuveta din bucătărie

Deși vine zilnic în contact cu apa fierbinte și detergenții de vase, chiuveta din bucătărie adună chiar mai multe bacterii decât vasul de toaletă și asta din cauza contactului permanent cu resturile de mâncare, care se depozitează în scurgerea chiuvetei.

Tot ce trebuie să faci este să dezinfectezi temeinic chiuveta o dată sau de două ori pe săptămână și să elimini resturile de mâncare cu ajutorul unei combinații bio: bicarbonat de sodiu și oțet lăsate peste noapte să stea în scurgere.

Suportul pentru periuțe de dinți

Suportul pentru periuțe de dinți poate adăposti peste două milioane de bacterii, mai ales dacă este realizat din lemn sau bambus, deoarece acestea sunt greu de curățat. Alege un suport din plastic sau inox și curăță-l o dată pe săptămână.

Covoarele

Aspiratoarele şi periile rotative nu ajung până în profunzimea covoarelor, locul unde se ascund cele mai multe bacterii, aproximativ 200.000 pe o suprafaţă de 6 cm pătraţi, arată cercetarea întreprinsă de Philip Tierno, microbiolog şi imunolog la Centrul Medical Langone din cadrul Universităţii New York.

Covoarele trebuie curățate în profunzime cu ajutorul aburilor la fiecare 18 luni, susțin producătorii de covoare.

Buretele de vase

Poate că nu știai, însă buretele de bucătărie ocupă locul fruntaș în topul celor mai murdare obiecte din casă. Studiile recente efectuate au arătat că aceste obiecte de uz casnic pot să conţină bacterii precum E.coli sau chiar Salmonella. După trei săptămâni de utilizare, FSN a descoperit că 70% din bureţii testaţi au început să dezvolte bacterii.

Pentru a ucide germenii din buretele de vase, poți apela cu încredere la cuptorul cu microunde: căldura cuptorului poate să ucidă, în doar două-trei minute, cele mai multe virusuri, paraziţi şi spori care pot să se dezvolte pe suprafaţa buretelui. De asemenea, buretele de vase se schimbă la cel mult două săptămâni.

Tastatura computerului

Dacă obișnuiești să mănânci la computer, cu o mână pe tastatură, în timp ce firimiturile se ascund printre taste, să strănuți sau chiar să o atingi fără să te fi spălat pe mâini înainte, află că tastatura este și ea un adevărat depozit de bacterii. Dezinfecteaz-o săptămânal cu alcool și aspiră resturile din ea. De asemenea, spală-te pe mâini după ce ai atins tastatura.

CITIȚI ȘI...