Lipsa de consens nu este o problemă! Reforma Guvernului adoptată în lectură finală cu votul a doar 53 de deputaţi ai majorităţii PD

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reforma Guvernului care presupune reducerea numărului de ministere la un număr de nouă, a fost adoptată azi de deputaţii majorităţii parlamentare în lectura a doua şi ultima. Atunci când a fost supusă votului în sală erau doar 53 de de putaţi ai majorităţii celelalte fracţiuni părăsind încă mai înainte de asta sala de şedinţe. Lipsa de consens însă nu a fost o problemă pentru aceştia.

Din lipsă de cvorum, în momentul audierilor pe marginea amendamentelor propuse, cea de-a doua parte a şedinţei de astăzi a Parlamentului a fost întreruptă. Astfel, imediat ce cvorumul a fost asigurat, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu a supus votului proiectele audiate şi dezbătute, unul dintre care era şi adoptarea în lectură finală a proiectului de lege privind reforma Guvernului.

Reprezentanţii celorlalte fracţiuni parlamentare au părăsit sala de şedinţe.

„Guvernarea a rămas fără cvorum. În timp ce deputații din majoritate se plimbă, opoziția trebuie să asigure cvorum. Astfel, am decis să părăsim ședința Parlamentului pentru a responsabiliza deputații din majoritate”, a scris deputata PL Alina Zotea pe pagina sa de Facebook, iar democratul Sergiu Sîrbu a comentat pe un ton zeflemitor, după vreo 40 de minute de la postarea acesteia: „Colega poți reveni. Deja avem cvorum)”.

Lipsa consensului şi numărul, la limită, de 53 deputaţi prezenţi în sală, nu i-a împiedicat însă pe aleşii poporului care formează majoritatea parlamentară să voteze pentru aprobarea reformei.

Vedeţi şi: (DOC) Parlamentul a votat reforma Guvernului în prima lectură; Iată cum va arăta viitorul Executiv, după reforma PD

Proiectul noii legi cu privire la Guvern prevede divizarea funcțiilor politice de cele de administrare. Funcția de viceministru va fi exclusă şi va fi instituită funcţia de secretar general de stat.

Totodată, documentul stabileşte o procedură clară de reorganizare structurală a Guvernului pe durata unui mandat. Lista ministerelor şi agenţiilor guvernamentale nu va mai fi fixată în lege, iar prim-ministrul va putea propune Parlamentului modificarea structurii ministerelor.

Noua structură a Guvernului va fi compusă din 9 ministere: Ministerul Economiei şi Infrastructurii, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Ministerul Justiţiei, Ministerul Finanţelor, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne.

Prim-ministrul va avea 3 viceprim-miniștri, fiind exclusă funcția de vicepremier pe probleme economice. De asemenea, Guvernul va avea în subordine 7 agenţii, în loc de 5, iar ministerele vor gestiona 43 de agenţii, faţă de 55 în prezent.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...