Liderul PLDM: Pentru consolidarea statului, Moldova trebuie să scape de trupele rusești

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pentru consolidarea statului Republica Moldova e nevoie de două lucruri esenţiale: retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării, schimbarea statutului existent al teritoriilor ocupate cu un statut deosebit în cadrul Constituţiei și, doi, intensificarea procesului de integrare firească, naturală în cadrul unui proces de globalizare pan-european. Sunt două procese absolut necesare pentru Republica Moldova. Declarația a fost făcută de preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Viorel Cibotaru, într-un interviu acordat Agenţiei IPN.

În opinia politicianului, Moldova, fiind vecină cu România, membră a Alianţei Nord-Atlantice şi a Uniunii Europene, este absolut firesc ca integrarea ei europeană să se desfăşoare împreună cu România, Moldova fiind parte a acestei naţiuni, a acestui popor şi având istorie comună şi visul comun de a trăi împreună.

„Atunci când există coeziune în clasa politică naţională, când există o concentrare a efortului naţional asupra unor probleme fundamentale de interes naţional, când există o focalizare a clasei politice asupra acestor sarcini, atunci nimic nu este imposibil. În cazul nostru, avem o problemă enormă cu clasa politică, care este molipsită şi erodată de un nivel de corupţie înalt, care a permis unui oligarh să captureze instituţiile statului şi să supună interesele naţionale ale statutului unor interese meschine, de clan. Aceasta este o problemă enormă, care a devenit o problemă sistemică. Cât timp nu este soluţionată această problemă, circumstanţele externe, care nu sunt astăzi în favoarea consolidării statalităţii Republicii Moldova, nu doar că vor opri aceste procese, dar pot să conducă la eşuarea acestui proiect de existenţă a Republica Moldova în calitate de stat independent”, susține Viorel Cibotaru.

În opinia sa, cea mai sigură şi recomandabilă cale pentru a scăpa statul de captivitate este cea a alegerilor, a susţinerii unor forţe politice capabile să efectueze reforme care să conducă la „dezoligarhizarea” regimului de guvernare. „Aceasta se face prin schimbarea forţelor politice care guvernează ţara. La noi lucrurile au mers până într-atât încât oamenii să conştientizeze pericolul şi să iniţieze mişcarea protestatară, cea care nu este reprezentată de opoziţie, ci reprezintă inclusiv masivul elector al partidelor de guvernare. Nu exclud că nemulţumirea oamenilor poate să ajungă iar la cote înalte. Spiritul protestatar nu a dispărut nicăieri, chiar dacă oamenii astăzi sunt în stradă”, a declarat președintele PLDM, insistând pe faptul că e necesară continuarea reformelor europene în cadrul Acordului de Asociere, astfel ca Republica Moldova să devină un stat independent, capabil, integrat în sistemul comun european şi euroatlantic.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...