Liderii UE au adoptat Declarația de la Roma: Uniunea „rămâne deschisă” aderării altor țări

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Liderii statelor membre UE, cu excepţia Marii Britanii, au adoptat sâmbătă Declaraţia de la Roma, proclamând că Blocul comunitar reprezintă „viitorul nostru comun”, în pofida unor crize profunde care au şubrezit unitatea comunităţii europene, relatează cotidianul The New York Times.

Declaraţia subliniază angajamentul pentru „o uniune unică cu instituţii comune şi valori puternice, o comunitate a păcii, libertăţii, democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept”.

„Vom acţiona împreună, cu ritmuri şi intensităţi diferite acolo unde va fi necesar, dar mergând în aceeaşi direcţie, aşa cum am făcut în trecut, în conformitate cu tratatele şi păstrând uşa deschisă celor ce doresc să se alăture mai târziu. Uniunea noastră este nedivizată şi indivizibilă”, se mai afirmă în textul Declaraţiei.

Liderii europeni şi-au manifestat susţinerea pentru o Uniune Europenă care „rămâne deschisă” aderării ţărilor „care respectă valorile noastre (europene) şi care se angajează să le promoveze”.

Ceremonia de semnare a documentului a fost organizată în Sala degli Orazi e Curiazi aflată în incinta Palazzo dei Conservatori din Roma, sală unde în urmă cu 60 de ani a fost semnat actul fondator al comunităţii europene.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a cerut liderilor statelor UE să „demonstreze că sunt liderii Europei”, avertizând că „Europa ca o entitate politică fie va fi unită, fie nu va mai fi deloc”, informează site-ul postului de televizune France 24.

Pe data de 25 martie 1957, şase ţări europene au semnat Tratatul de la Roma prin care s-au pus bazele Comunităţii Economice Europene, un precursor al Uniunii Europene, pentru ca 50 de ani mai târziu, în 2007, numărul statelor membre să ajungă la 27, după aderarea României şi Bulgariei. În 2013, ca urmare a aderării Croaţiei, numărul membrilor UE a atins nivelul maxim de până acum, ajungând la 28.

La reuniune participă toţi şefii de stat sau de guvern ai statelor membre UE, cu excepţia Marii Britanii, alături de Papa Francisc, de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...