Cine sunt liderii separatiştilor din Ucraina: Ruşi antrenaţi în Transnistria, luptă pentru „drepturile omului”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Conducerea separatiștilor din Doneţk și Luhansk, în estul Ucrainei, a suferit modificări dramatice, în ultimele săptămâni. În locul localnicilor au fost instalați ruși „manevrați de la Moscova”, care și-au dovedit utilitatea în alte „puncte fierbinți” din fosta URSS, precum Transnistria sau republicile separatiste georgiene.

Spre exemplu, scrie Reuters, Doneţkul are doi noi lideri ruși: Vladimir Antiufeiev și Igor Strelkov.

La începutul lui iulie, pe măsură ce armata ucraineană a început să avanseze, liderul separatist din Doneţk, Aleksander Borodai, cetățean rus, s-a deplasat la Moscova pentru consultări de natură politică – și s-a întors de acolo cu un nou lider pentru Doneţk, un compatriot care s-a remarcat atât în Republica Moldova cât și în războiul dintre Rusia și Georgia.

Vladimir Antiufeiev a fost prompt numit „vicepremier” la 10 iulie. În „Guvernul” lui Borodai se află deja Igor Strelkov, așa-zis ministru al Apărării. Sunt semne, spun observatorii occidentali, că Moscova este tot mai implicată în conflictul din Ucraina, cu toate că Rusia neagă aceste acuzații.

Pentru Borodai însă, „trio-ul rus” de la vârful Doneţkului este, de fapt, o echipă de „voluntari” care demonstrează susținerea națiunii ruse față de cauza separatiștilor. Acesta a avertizat că vor veni tot mai mulți ruși în Republica Populară Doneţk.

„A avut loc o schimbare dramatică în conducerea Republicii Populare Doneţk în ultimele săptămâni, ceea ce dă impresia unui rol director mai profund al Rusiei. Acești indivizi iau contact în mod regulat cu autoritățile din Rusia”, arată ambasadorul american în Ucraina, Geoffrey Pyatt.

Liderii rebeli originari din Ucraina au fost scoși din ecuație. Antiufeiev l-a înlocuit pe Alexander Kodakovski. Denis Pusilin, alt localnic odinioară numit președinte al republicii separatiste, a fost și el scos din cercul de conducere.

Citeşte şi: Separatiștii din Donețk au rămas fără lider

În urma îndepărtării, Kodakovski și-a asumat o poziție independentă și chiar le-a declarat jurnaliștilor de la Reuters că separatiștii au tipul de armă cu care SUA susțin că a fost doborât avionul de pasageri al Malaysia Airlines, cu toate că Borodai refuză categoric să admită că ar posedă sistemul Buk.

Antiufeiev, cunoscut și sub numele de Vadim Sevtov, susține mișcările pro-ruse, separatiste, din fosta URSS, și imprimă disciplină și duritate campaniei din estul Ucrainei.

În vârstă de 63 de ani, susține că s-a „luptat cu fascismul național” atât în regiunea separatistă Transnistria cât și în Osetia de Sud și Abhazia, în Georgia.

Născut în Siberia, Antiufeiev susține că a venit în Ucraina deoarece rușii erau uciși aici de forțele Kievului. „Știu ce înseamnă să lupți pentru drepturile oamenilor… Știu ce sunt locurile fierbinți”, spune acesta, din spatele biroului din Doneţk, vegheat de un portret al lui Vladimir Putin.

Citeşte şi: Un lider separatist rupe tăcerea: Au un sistem de rachete Buk. A fost probabil înapoiat Rusiei

Întrebat de sursa citată în legătură cu diviziunile între rebeli, Antiufeiev a arătat de ce este de temut: „Eu sunt autoritatea… Dacă ei nu înțeleg asta, este problema lor. Eu sunt un profesionist când vine vorba să-i fac pe oameni să înțeleagă”.

Reputația de dur și-a câștigat-o în Transnistria, unde a fost șef al operațiunilor de securitate timp de 20 de ani. O persoană interogată în acea perioadă de Antiufeiev pe motiv că ar fi fost spion al moldovenilor își amintește că acesta era „un profesionist”, capabil să fie politicos, dar urmând cu rigiditate linia trasată.

Antiufeiev a fost concediat în 2012, când aliatul său a fost înlocuit la conducerea republicii separatiste, însă s-a baricadat trei zile în birou, refuzând să plece. El a fost trecut pe lista neagră a sancțiunilor UE în 2004, pentru rolul din Transnistria. Acum este din nou pe lista, din cauza Ucrainei.

Analistul politic moldovean Oazu Nantoi crede că rolul lui Antiufeiev în Doneţk este de a destabiliza și mai mult regiunea. „Nu e un romantic venit să tragă câteva gloanțe. Știe ce sarcini are, la fel cum a fost și în Transnistria. Antiufeiev știe cum să opereze în astfel de situații, cum să suprime opoziția… cum să creeze o atmosferă de teamă în care oamenii să susțină orice operațiune a separatiștilor”.

Borodai (care neagă că ar avea legături cu serviciile de informații ruse) l-a cunoscut pe celălalt rus, Igor Strelkov, în 1996, în Cecenia, unde Moscova a dus două războaie împotriva separatiștilor islamici.

Ambii au luptat în Transnistria și, mai nou, în peninsula ucraineană Crimeea, unde au pus umărul la anexarea de către Rusia a acestui teritoriu. Ambii se află pe listele de sancțiuni UE și SUA. Kievul și UE susțin că Strelkov, pe numele sau adevărat Igor Girkin, este agent al serviciului rus de informații militare, GRU.

Citeşte şi: (FOTO) Dovezi care demonstrează că Rusia efectuează tiruri de artilerie asupra Ucrainei

Strelkov însuși declară că a fost colonel în serviciul rus de informații FSB, până în martie, când și-a dat demisia. Are experiență pe front în Transnistria, Bosnia și ambele războaie din Cecenia.

Cât a comandat forțele din Slaviansk, orașul a devenit un bastion al rebelilor, unde cel puțin două elicoptere ale armatei ucrainene și un avion de război au fost doborâte. Faptul că orașul a fost abandonat în mâinile trupelor Kievului la începutul lui iulie i-a supărat pe unii rebeli.

Cunoștințele și foștii colegi ai lui Strelkov spun că acesta are o reputaţie de idealist nedispus la compromisuri şi are un caracter „dificil”. O cunoştinţă din Moscova susţine că acesta ar fi fost atât de şocat de manifestaţiile pro-europene din Kiev încât şi-a părăsit locuinţa în februarie şi s-a deplasat în Crimeea, unde a ocupat parlamentul regional împreună cu alţi luptători, întrucât crede că Rusia nu trebuie să piardă Ucraina.

Citeşte şi: Adevărul despre iadul din Ucraina: Cine sunt separatiştii, cum îi pregăteşte Rusia şi cum mor pe capete degeaba


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...