Leancă, după votul din Parlament: PLDM, PD și PL imediat trebuie să reia negocierile

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prim-vicepreședintele PLDM, Iurie Leancă, a declarat joi, după ce cabinetul de miniștri nu a primit susținere parlamentară, că imediat e nevoie de reluarea negocierilor între PLDM, PD și PL, pentru formarea unei alianțe de guvernare.

Leancă a declarat că se aștepta la un astfel de vot, condamnând „anumite jocuri de culise” din ultimele luni.

„S-a scris și în presă despre tot felul de jocuri de culise, dar am preferat să mă ocup de alte probleme și nu de aceste zvonuri, în speranța unui deznodământ pozitiv. Din 2009 încoace eu nu găsesc un moment mai jenant ca cel de astăzi. Am avut crize, război, dar o situație mai jenantă e greu de găsit. E imposibil sa explici cetățenilor de ce după votul de la 30 noiembrie, pentru trei partide proeuropene, nu am reușit să clădim o majoritate funcțională, bazată pe elemente transparente, și am acționat după o anumită logica netransparentă”, a declarat Iurie Leancă.

Întrebat dacă ar accepta să fie din nou propus în calitate de candidat la funcția de premier, Leancă a răspuns: „Doar în cazul în care voi fi propus de o alianță proeuropeană, formată din PLDM, PD și PL”.

„Ce s-a întâmplat astăzi, a demonstrat că acest joc netransparent, cu comuniștii, nu e funcțional. Nu există susținere reală din partea comuniștilor” a declarat acesta, condamnând acțiunile duplicitare „ale unor colegi”.

Iurie Leancă a mai ținut să sublinieze că primul lucru pe care îl va face este să propună colegilor din PLDM, reluarea negocierilor cu PL și PD.

Guvernul Leancă nu a fost învestit în cadrul ședinței parlamentare de joi, întrunind doar 42 de voturi din necesarul de 51. Potrivit legislației, în urma consultărilor cu fracțiunile parlamentare, președintele țării va înainta din nou un candidat pentru funcția de premier, care poate fi și Iurie Leancă.

Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, „în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul”.

Parlamentul poate fi dizolvat şi dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de investitură.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...