Lavrov: Stabilitatea în estul Europei este în pericol

by Genko Genko

Programul Parteneriatul Estic a fost conceput ca un joc de sumă nulă pentru a contracara procesele de integrare în spaţiul postsovietic, a declarat vineri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, avertizând că stabilitatea în Europa este ameninţată de creşterea sentimentelor antiruseşti.

”Programul Parteneriatul Estic al UE încă de la început, în pofida avertismentelor din partea noastră, a fost dezvoltat pe ascuns şi a devenit clar că a fost conceput pe baza logicii jocului de sumă nulă, ca instrument pentru contracararea proceselor de integrare cu participarea Rusiei”, a declarat Lavrov, vorbind la o întâlnire cu reprezentanţi ai ONG-urilor din Rusia, de orientare internaţională.

Şeful diplomaţiei ruse afirmă că este posibilă o dezamorsare a crizei în Ucraina, dar consideră că mai întâi ar trebui stopate tentativele de legitimizare a ‘guvernului de pe Maidan’ (piaţă).

”Noi credem că o dezamorsare a crizei ucrainene este pe deplin posibilă, dar este necesar să fie oprită prin toate mijloacele legitimizarea ‘guvernului de pe Maidan’ în condiţiile în care nu există un dialog cu toate forţele politice şi regiunile din Ucraina, fără excepţie”, a afirmat Lavrov.

În acest sens, problema-cheie este, potrivit ministrului rus, realizarea unei reforme reale, şi nu de cosmetizare, în Ucraina, care să asigure drepturile şi interesele legitime întregii populaţii.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei ruse a avertizat că stabilitatea Europei este ameninţată de creşterea sentimentelor antiruseşti în legătură cu criza din Ucraina. ”În prezent, incitarea la sentimente antiruseşti pe fondul recrudescenţei rasismului şi xenofobiei în multe ţări din Uniunea Europeană, a creşterii numărului de grupuri ultranaţionaliste şi indulgenţa faţă de neonazism, în Ucraina sau în altă parte, ameninţă în mod evident stabilitatea europeană”, a declarat Lavrov, citat de RIA Novosti.

CITIȚI ȘI...