Kremlinul despre referendumul ilegal din Donbas: Rusia respectă decizia cetățenilor

by Genko Genko

Rusia ”respectă expresia voinței populației din estul Ucrainei și speră într-un ”dialog” între regiunile separatiste și Kiev, se arată într-un comunicat al Kremlinului referitor la referendumul de duminică din regiunile Donețk și Lugansk.

”Noi respectăm la Moscova expresia voinței populației din regiunile Donețk și Lugansk și plecăm de la principiul că punerea în practică a rezultatului referendumurilor se va face într-un mod civilizat, fără nicio recidivă de violență, prin dialog între reprezentanții Kievului și cei din Donețk și Lugansk”, a reacționat oficial Kremlinul.

Totodată, Kremlinul salută prezența mare la vot ”în ciuda tuturor încercărilor de a împiedica procedura de vot”.

”Condamnăm utilizarea forței, a armelor împotriva civililor, care a dus la pierderi de vieți omenești”, se mai arată în comunicatul Kremlinului.

Citește și: Turcinov: Maximum 30% din populația din est a participat la ”referendum”

Un referendum al separatiștilor pro-ruși a avut loc duminică în estul Ucrainei pentru a decide soarta regiunilor Donețk și Lugansk. UE și SUA au declarat că nu recunosc rezultatele acestui ”așa-zis referendum” și au amenințat Rusia cu noi sancțiuni, în timp ce Kievul a denunțat luni ”o farsă propagandistică ce nu va avea niciun fel de consecințe juridice, cu excepția urmăririi penale pentru organizatori”.

În timp ce autoritățile de la Kiev vorbesc de o prezență de maximum 30% la plebiscit, separatiștii prezintă date în care vorbesc de peste 70% participare la referendumul ilegal, iar în jur de 90% ar fi optat pentru independență.

CITIȚI ȘI...