Kosovo dă asigurări Macedoniei în legătură cu dorința de „cooperare”, după confruntările de la Kumanovo

by Genko Genko

Premierul kosovar Isa Mustafa a dat asigurări marți autorităților de la Skopje în legătură cu dorința de „cooperare”, după moartea a 22 de persoane la sfârșitul săptămânii trecute în confruntările în care a fost implicat un grup armat de origine albaneză în Kumanovo, în nordul Macedoniei, relatează AFP.

„Kosovo vrea o cooperare strânsă în domeniul poliției cu Macedonia pentru a elucida toate circumstanțele care au dus la această situație inacceptabilă și nejustificabilă”, a declarat Isa Mustafa într-o conferință de presă în cursul unei vizite de lucru la Ljubljana, în Slovenia.

„Vom contribui la încetarea unor astfel de incidente și la evitarea oricărei escaladări a situației. Nu există niciun motiv ca acest conflict să se extindă și să amenințe Balcanii sau Europa”, a subliniat el.

Confruntările, în care au fost implicate persoane de origine albaneză, provenite în special din Kosovo, s-au soldat cu 22 de morți — opt polițiști și 14 membri ai grupului armat — la sfârșitul săptămânii trecute într-un cartier musulman din Kumanovo, oraș din Macedonia situat în apropiere de granița cu Kosovo.

Treizeci de persoane de origine albaneză, dintre care 18 kosovari, au fost inculpați pentru „terorism” luni în Macedonia, după ce au fost arestați în cursul confruntărilor. Pristina a condamnat „orice implicare” a cetățenilor săi în violențele de la Kumanovo.

CITIȚI ȘI...