Kerry: Referendumul de pe 11 mai din estul Ucrainei, un ”simulacru” după modelul Crimeea

by Genko Genko

Secretarul de stat american John Kerry a denunțat marți organizarea unui referendum de către separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei la 11 mai.

”Nu vom sta cu mâinile în sân în timp ce elemente ruse ațâță focul instabilității mai degrabă decât să respecte angajamentele care au fost luate”, a declarat Kerry, care a apreciat drept ”simulacru” un referendum la Donețk și Lugansk.

”Respingem total această tentativă ilegală de divizare, în dezavantajul Ucrainei. Continuarea acestei inițiative va continua să afecteze eforturile pentru detensionarea situației”, a spus secretarul de stat american în fața jurnaliștilor prezenți la o conferință de presă comună cu șefa diplomației europene, Catherine Ashton.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, a precizat că se repetă scenariul referendumului din Crimeea de la 16 martie referitor la anexarea peninsulei la Rusia.

Șeful autoproclamatei republici de la Donețk, Denis Pușilin, și-a exprimat la sfârșitul lunii aprilie intenția de organizare a unui referendum la 11 mai ”privind declararea independenței” acestui teritoriu situat în estul Ucrainei. Referendumul este considerat ilegal de către guvernul de la Kiev și comunitatea internațională. Ucraina a cerut sprijin internațional pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale din 25 mai, care par a fi tot mai amenințate de spirala violențelor.

Alegerile prezidențiale din 25 mai ”vor fi cele mai pluraliste organizate vreodată în Ucraina și sunt mult mai pluraliste decât în Rusia”, a estimat secretarul de stat adjunct pentru Europa, Victoria Nuland. Moscova refuză să recunoască autoritățile interimare de la Kiev, susținând că este ”absurd” să organizezi alegeri în contextul actual al violențelor din Ucraina.

CITIȚI ȘI...