Judecătorul care l-a încarcerat pe Andrei Brăguţa a păgubit statul cu 6.000 de euro; A dictat hotărârea şi a plecat în concediu

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Iurie Obadă de la Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana) este magistratul care l-a băgat în închisoare pe Andrei Brăguță, tânărul de 32 de ani, care s-a stins zilele trecute în Penitenciarul 16. El a ajuns pe mâna poliției din cauză că ar fi depășit viteza în trafic și ar fi fost agresiv cu oamenii legii. La câteva zile de aflare în penitenciar, Andrei Brăguță a decedat, familiei spunându-i-se cauza – bronhopneumonie. Atât părinții, cât și procurorii, declară însă că tânărul ar fi fost torturat în închisoare. După decizia de plasare în arest, magistratul a plecat în concediu și va reveni la serviciu după data de 20 septembrie.

„După decizia de plasare în arest, magistratul a plecat în concediu și va reveni la serviciu după data de 20 septembrie”, scrie portalul Moldova Curată care ar fi încercat să vadă care au fost motivele pentru care magistratul i-a aplicat 30 de zile de arest.

O angajată din anticamera instanței a declarat că judecătorul este în concediu și va reveni la serviciu după 20 septembrie. Procuratura Generală a anunțat însă că magistratul care a judecat acest dosar va fi anchetat. Zilele trecute, în cadrul unei conferințe de presă, procurorii au declarat că, din câte au investigat până acum, Andrei Braguţă ar fi fost torturat de către deţinuţii cu care se afla în celulă, însă gardienii nu au intervenit.

Ion Caracuian, șef al Secției combaterea torturii a Procuraturii Generale, a spus că Andrei Braguţă ar fi cerut ajutor oamenilor legii, însă poliţiştii le-ar fi făcut doar observaţii colegilor de celulă ai acestuia. La rândul său, procurorul general Eduard Harunjen a precizat că în acest dosar vor fi anchetate toate persoanele care au interacționat cu tânărul, inclusiv responsabilii din sistemul penitenciar, magistraţi, dar şi procurori.

Condamnare la CtEDO

Iurie Obadă activează în sistemul judecătoresc din anul 2004. De opt ani însă este judecător de instrucție, ultima confirmare în funcție fiind făcută la începutul acestui an, când Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) l-a desemnat judecător de instrucţie la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, pentru perioada 01 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2017.

În anul 2011 magistratul a fost vizat într-o cauză la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO), LIPENCOV vs MOLDOVA, statul fiind condamnat pentru ”violarea art. 3 CEDO – omisiunea de a acorda asistenta medicala reclamantului; investigarea neadecvata a plângerii de maltratare; violarea art. 5 CEDO – reținerea penala a reclamantului peste termenul prevăzut de lege”. În acest dosar, din cauza deciziei luate de magistratul Obadă, statul a pierdut șase mii de euro: cinci mii fiind achitați pentru despăgubiri morale, iar o mie – pentru cheltuieli de judecată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...